První den procesu proti Trumpovi se změnil v maraton. Demokraté naráželi na zeď republikánů

Impeachment: První den procesu trval třináct hodin (zdroj: ČT24)

Senát amerického Kongresu po mnohahodinové debatě schválil organizační pravidla projednávání ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Předtím republikánská většina zamítla řadu návrhů demokratů na získání nových dokumentů či předvolání dalších svědků. Žalobu, která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla Sněmovna reprezentantů. Trump obvinění ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu odmítá. Očekává se, že Senát prezidenta podpoří.

Úvodní den jednání ve Washingtonu se protáhl přes půlnoc místního času. „Hned od začátku se obě strany začaly přít o to, jak má proces vůbec vypadat, jaký má být jeho scénář. Demokraté přišli se sedmi dodatky, republikáni jim je ale neodsouhlasili. Když se hlasuje, je to vždy striktně podle stranických linií,“ popsal třináctihodinový maraton v Senátu zpravodaj ČT David Miřejovský.

Republikáni v Senátu disponují 53 hlasy, opozice, tedy demokraté a nezávislí, 47 hlasy. „A přesně tak hlasování vypadalo,“ dodal Miřejovský. Senátoři odmítli pokusy demokratů předložit proti Trumpovi nové důkazy či předvolat bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona nebo personálního šéfa Bílého domu Micka Mulvaneyho.

Pouze jednou demokraté získali republikánskou podporu, a to od senátorky Susan Collinsové, která hlasovala pro dodatek o tom, že o předvolání nových svědků se bude hlasovat později. I tento návrh ale republikáni 52 hlasy proti 48 odmítli.

Obě strany dostanou na svou argumentaci tři dny

Nakonec senátoři prohlasovali republikánský návrh postupu projednávání žaloby. To podle agentury Reuters může představovat signál, že by se proces mohl ubírat směrem příznivým pro Trumpa. Nicméně vůdce republikánské většiny Mitch McConnell mezitím podle BBC ustoupil od plánu urychlit slyšení.

McConnell původně chtěl, aby každá ze stran sporu, tedy obhajoba a obžaloba, přednesla své argumenty, na které má vyhrazeno 24 hodin projevu, během dvou dní. Úvodní část procesu s přednesem argumentů tak měla trvat čtyři dny místo původních deseti, jak demokraté očekávali. McConnell nakonec souhlasil, že každé straně přidá jeden den, což ve výsledku znamená dohromady šest dnů zahajovacích argumentací.

„Historicky nejhorší“ obvinění

Základem obvinění proti Trumpovi je jeho údajná snaha přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Kyjev měl dodat kompromitující materiál na Trumpova soupeře, bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

„Potřetí v naší historii je prezident obviněn podle článků, které umožňují odvolání. A jeho pochybení jsou historicky nejhorší. Podle prvního článku, zneužití moci, žádal prezident cizí mocnost, aby mu pomohla podvádět v nadcházejících volbách. Můžeme dokázat, že se snažil na Ukrajině vynutit pomoc tím, že zadržoval oficiální akt,“ uvedl předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Shiff, který spolu s předsedou právního výboru Jerroldem Nadlerem vede proces za demokraty.

Trump údajně hrozil ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému, že zastaví slíbenou vojenskou pomoc, pokud by jeho země materiály proti Bidenovi nedodala.

„Tento krok ukáže zemi signál. Může Senát stále sloužit svému původnímu účelu? Stavíme stále spravedlnost, vyrovnanost a historický precedens před každodenní stranické vášně?“ tázal se Mitch McConnel.

Mitch McConnel
Zdroj: Mary F. Calvert/Reuters

„Neříkáme, že se nikdy nestalo, že by pomoc byla pozdržena, to by bylo absurdní. Ale věřím, že toto je první případ, kdy prezident Spojených států zadržel pomoc, aby donutil spojence ve válce pomoci mu podvádět ve volbách. Doufám, že je to první případ a to, čím se tu teď zabýváme, může rozhodnout, jestli to taky bude případ poslední,“ dodal Schiff.

Proč jsme vlastně tady?

Trumpova obhajoba trvá na nesmyslnosti předložených obvinění. Telefonickou komunikaci s ukrajinským prezidentem, kdy měl Trump žádat důkazy proti Bidenovi, nepovažuje za nijak skandální.

„Můžete mi říct, proč jsme tady? Kvůli nějakému telefonátu? Nebo jsme tu, protože si tu někdo přeje dostat prezidenta z jeho křesla už od chvíle, kdy ho zaujal?“ tázal se přítomných Trumpův právní zástupce Jay Sekulow.

Donald Trump považuje proces za umělý výtvor demokratů, rozhodování ale nechává plně na Senátu amerického Kongresu. „Je to habaďůra, není to vůbec případ, je to podvod,“ řekl prezident s tím, že impeachment je politickou hrou a že celý proces jen škodí Americe. Dodal, že by se procesu v Senátu chtěl sám zúčastnit, „ale právníci by s tím mohli mít problém“.

Jednat se má šest dní v týdnu, volné budou jen neděle. Jak dlouho bude proces trvat, zatím není jasné. Nečeká se, že by byl Trump z funkce odvolán. Proces ale může ovlivnit šance na jeho listopadové znovuzvolení.