Protesty proti zdražování provázelo v Paříži násilí: desítky zraněných a zadržených

Policie v Paříži použila slzný plyn, zábleskové granáty a vodní děla proti části demonstrantů, kteří se shromáždili v centru města u Vítězného oblouku na třídě Champs-Élysées. Prefektura oznámila, že bylo zraněno 92 lidí, mezi nimiž je 14 policistů. Zadrženo bylo přes 200 účastníků protestu. V Paříži i jinde ve Francii se konají další demonstrace francouzského hnutí žlutých vest, které protestuje proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů. Podle policie se mezi demonstranty vmísily stovky pravicových i levicových extremistů.

Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk.
Emmanuel Macron

Francouzský premiér Édouard Philippe uvedl, že po celé Francii demonstrovalo zhruba 75 tisíc lidí. Podle premiéra provází akce v hlavním městě mimořádné násilí. Policie uvedla, že původní pařížskou demonstraci asi 5500 lidí infiltrovali radikálové, kteří vyvolávají potyčky s bezpečnostními sbory.

Lidé začali zapalovat auta, když se je pořádkoví policisté snažili vytlačit od Vítězného oblouku. Někteří se pokusili chránit své pozice barikádami. Další skupina pronikla vysokou bariérou a dostala se do domu u náměstí Charlese de Gaulla. Někteří z účastníků vytvořili ze svých těl bariéru kolem hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem, aby jej chránili před rabujícími skupinami.

Ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová násilnosti označila za nepřijatelné a vyzvala hnutí žlutých vest, aby se od činů radikálů distancovalo. „Ráda bych slyšela od žlutých vest, že tento druh demonstrací mají na svědomí extremistické skupiny a že s tímto nesouhlasí,“ řekla Buzynová v rozhovoru s televizí BFM. Chce také, aby se hnutí co nejrychleji zorganizovalo tak, aby mohl dialog s vládou začít.

Členové hnutí žlutých vest už předtím francouzským novinářům řekli, že jsou zklamaní, protože akce se nezdařila. „Zůstali jsme celé dopoledne zablokováni u Vítězného oblouku a navrch měli vandalové. Nepodařilo se nám vyjádřit, oč nám jde,“ sdělili reportérovi deníku Le Figaro.

Události ČT: Násilné protesty v Paříži (zdroj: ČT24)

Radikálové podpálili dům, některé stanice metra jsou zavřené

Agentura Reuters uvedla, že radikálové podpálili jeden z domů v blízkosti Vítězného oblouku. S odvoláním na nejmenované zástupce policejních odborů pak Reuters napsal, že demonstranti ukradli z policejního vozu v centru metropole automatickou pušku. Incident úřady zatím nekomentovaly.

Přístupy na hlavní pařížskou třídu uzavřela auta a policie a příchozí kontrolovala. V metropoli je uzavřena také zhruba dvacítka stanic metra. Už dopoledne propukly střety u Vítězného oblouku, kde se mezi poklidné demonstranty vmísily skupinky násilníků. V centru města se pohybovali demonstranti s transparenty, které hlásají: „Macrone, přestaň s námi zacházet jako s idioty!“.

Stoupenci hnutí žlutých vest se již dva týdny bouří proti vládnímu plánu zvýšit spotřební daň na pohonné hmoty, ale i proti dalším problémům, které jim ztrpčují život. 

Podobné akce se konají i v dalších částech země. Před týdnem se na nich sešlo přes sto tisíc účastníků, při první protestní vlně 17. listopadu jich údajně bylo bezmála třikrát tolik. Před týdnem se v Paříži sešly tisíce protestujících, kteří nemají vůdce a většinou se organizují přes internet. Demonstrace se rozrostla do násilností.