Prokuratura požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním Fica. O Kaliňákovi se rozhodne v sobotu

Slovenská prokuratura v pátek požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním bývalého premiéra a poslance Roberta Fica, kterého policie dříve v tomto týdnu obvinila z několika závažných trestných činů. Na poslance slovenské sněmovny nemůže soud uvalit vazbu, aniž s takovým krokem předem souhlasil parlament. Spolu se šéfem opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Ficem čelí obvinění kromě jiného ze založení a podpory zločinecké skupiny také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. O tom, zda někdejší dlouholetý místopředseda Smeru a nynější advokát skončí ve vazbě, rozhodne soud podle slovenských médií v sobotu odpoledne.

Vazební návrhy prokurátora vůči Kaliňákovi a obviněným v jiném případu začal soudce posuzovat v pátek odpoledne; k soudu byl předveden také exministr. Ve Ficově a Kaliňákově kauze jsou stíhány i další dvě osoby včetně bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Někdejší trojnásobný slovenský premiér Fico obvinění už dříve označil za politickou mstu. V reakci na žádost prokuratury, aby sněmovna souhlasila s jeho vazebním stíháním, zase uvedl, že to je konec demokracie.

„Vymyšlené obvinění je jen cestou, jak dosáhnout vytouženého cíle – zavřít Smeru a Robertu Ficovi opoziční ústa. Nejjednodušší je zavřít předsedu nejsilnější opoziční strany alespoň na rok, nejlépe do voleb, abych jim vůbec nepřekážel,“ uvedl Fico v prohlášení.

Na vyšetřování dohlíží elitní složka prokuratury

Policie podezírá Fica a Kaliňáka kromě jiného z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů včetně tehdejšího prezidenta Andreje Kisky a někdejšího opozičního politika Igora Matoviče, který je nyní ministrem financí.

Ficova strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly na konci února 2020. Následně Slovensko zažilo v různých kauzách několik vln zatýkání někdejších vysokých úředníků z Ficovy éry, ale také podnikatelů a pracovníků justice včetně soudců. Někteří ze stíhaných začali spolupracovat s policií, a vyvázli tak s podmínkou.

Žádost o souhlas s vazebním stíháním slovenských poslanců předkládá do sněmovny podle zákona generální prokurátor. Ten dříve během pátku pověřil zástupce šéfa elitní složky prokuratury, aby ve zmíněné záležitosti jednal jeho jménem. Právě elitní složka prokuratury dohlíží na vyšetřování Fica a Kaliňáka.