Při střelbě v nočním gay klubu v Coloradu zahynulo pět lidí

Pět lidí zahynulo při střelbě v nočním gay klubu v americkém městě Colorado Springs, oznámila místní policie. Zranění utrpělo dalších osmnáct lidí. Podezřelého, který je také zraněn, policisté zadrželi. Je jím dvaadvacetiletý muž. Začal střílet ihned, jak do klubu vešel, uvedla policie.

Útočník střílel v nočním podniku Club Q, ve kterém se schází členové komunity LGBT+, v sobotu krátce před půlnocí místního času (v neděli ráno SEČ). Policie uvedla, že muž ozbrojený dlouhou puškou začal pálit ihned, jak do klubu vstoupil. Nakonec se nejméně dvěma lidem podařilo ho zastavit, sdělila také policie, která na místě zasahovala ve velkém počtu. Střelec utrpěl zranění.

„(Policie) uvnitř nalezla jednoho člověka, o kterém se domníváme, že je podezřelým,“ uvedla dříve představitelka coloradské policie Pamela Castrová. Podezřelého později policie identifikovala jako Andersona Lee Aldriche. Na místě činu nalezla nejméně dvě zbraně.

Club Q vydal prohlášení, ze kterého vyplývá, že střelce již před příjezdem policie zneškodnili zákazníci. Jeho čin označili provozovatelé klubu za „útok z nenávisti“. „Tento nesmyslný útok na naši komunitu nás zdrtil,“ uvedl klub. Policie ale zatím motiv střelce neozřejmila.

Podle Castrové bude vyšetřování v nočním klubu trvat ještě mnoho hodin. Okolí klubu policie ráno uzavřela, uvedla agentura Reuters.

V klubu se podle agentury AFP v sobotu konala akce „zahrnující všechny možné genderové identity a styly vystoupení“ k příležitosti mezinárodního dne na památku zavražděných transgenderových osob, který připadá na 20. listopadu.

Kluby určené sexuálním menšinám jsou občas terčem útoků ve Spojených státech i dalších zemích. Nejhorší se stal před šesti lety ve městě Orlando na Floridě, kde střelec, hlásící se k radikální organizaci Islámský stát, zastřelil 49 lidí i sebe.

Letos se podobné útoky staly v norském Oslu, kde při střelbě u baru London Pub oblíbeného mezi příslušníky komunity LGBT+ zahynuli dva lidé. A také v Bratislavě, kde devatenáctiletý mladík zastřelil dva muže a vážně poranil jednu ženu před barem Tepláreň. Sám později podle policie spáchal sebevraždu.