Před polskými volbami vede vládní Právo a spravedlnost. Opozici může pomoci gdaňská starostka

Události: Nadějí polské opozice je Dulkiewiczová (zdroj: ČT24)

V Polsku běží kampaň před parlamentními volbami. Průzkumy zatím přisuzují většinu vládnoucí straně Právo a spravedlnost. Do Sejmu se podle nich mají dostat i dvě opoziční koalice. V Senátu si velké naděje dělá sdružení starostů. Za jejich neformální vůdkyni se označuje Aleksandra Dulkiewiczová, která vede radnici v Gdaňsku.

Přátelé i příznivci jí říkají Ola, novináři polská Zuzana Čaputová. Ve čtyřicetiletou právničku Aleksandru Dulkiewiczovou polská opozice vkládá naděje. Mnozí by ji rádi viděli jako vůdčí tvář protivládních sil, jiní jako kandidátku na hlavu státu. „Lidé hledají někoho, kdo k nim mluví jinak. Přejí si, aby se všichni vzájemně nenapadli,“ uvedla starostka Gdaňsku.

Gdaňskou radnici Dulkiewiczová řídí od jara, funkce se ujala po jarních mimořádných volbách, které byly vypsány po vraždě předchozího starosty Pawla Adamowicze. Populárního politika v lednu během charitativního koncertu ubodal psychicky nemocný muž. Dulkiewiczová byla jeho blízkou spolupracovnicí, v roce 2018 mu vedla předvolební kampaň.

Opozice po útoku vládnoucí stranu obvinila, že v zemi vyvolává atmosféru nenávisti. „Dnes to doléhá na mě a na Gdaňsk stále s větší silou. Zlá slova, zlý jazyk, hrozby. Je smutné, že jsme se z takové události nepoučili,“ uvedla současná starostka Gdaňsku.

Výpady z provládních kruhů

Na Dulkiewiczovou často útočí členové vlády i provládní tisk. Vyčítají jí odkazy na meziválečnou éru Svobodného města Gdaňsk nebo červnové oslavy výročí polosvobodných voleb, ze kterých se podle kritiků stala opoziční manifestace.

„Příliš se nezajímá o město Gdaňsk, daleko víc se zajímá o celopolskou politiku,“ přisadil si Kacper Plazynski ze strany Právo a spravedlnost, kterou ovládá Jaroslaw Kaczynski.

Starostka města, kde se zrodila Solidarita, patří k nejpopulárnějším politikům protivládního tábora. Na tradici svobody a demokracie postavila i hnutí starostů, kteří budou na podzim kandidovat do Senátu.

„Ona sama nejspíš kandidovat nebude, ale určitě se bude velmi intenzivně objevovat během akcí spojených s předvolební kampaní,“ odhaduje novinář z analytického centra Polityka Insight Ryszard Luczyn.

Dulkiewiczová si tak může otestovat, zda její tvář na voliče zabírá a zda má šanci vést opozici v nejvyšší politice. Jiný gdaňský rodák, končící šéf Evropské rady Donald Tusk oznámil, že se k návratu na domácí scénu prozatím nechystá.