Požár obytného domu ve Valencii si vyžádal nejméně deset obětí

Požár bytového domu ve španělské Valencii (zdroj: ČT24)

Španělská policie nalezla uvnitř budovy ve Valencii na jihovýchodě Španělska, kterou zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných. Zatím není jasné, co požár způsobilo.

Starostka města María Cataláová oznámila, že radnice vyhlásí třídenní smutek. Podobný krok chystá i regionální vláda autonomní oblasti Valencie.

„Prioritou je nyní najít oběti a samozřejmě také neohrozit bezpečnost hasičů,“ řekl španělský premiér Pedro Sánchez, když dorazil do Valencie. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí a poděkoval záchranářům. Soustrast lidem postiženým tímto neštěstím vyjádřila také šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Při čtvrtečním požáru bylo několik lidí zraněno. Španělské úřady v pátek uvedly, že bylo ošetřeno patnáct lidí, z toho šest zůstává v nemocnici. Mezi zraněnými je i pět hasičů. „Jde o popáleniny, zlomeniny rukou, nikdo není v ohrožení života,“ dodal předseda regionální valencijské vlády Carlos Mazón.

Příčina požáru

„Utíkali jsme ven, jak jsme mohli, požár se šířil velmi rychle, přišli jsme o všechno,“ popsal televizi RTVE Miguel, který bydlel v prvním patře domu sedm let. Za „nečekaného hrdinu“ označili mnozí správce budovy Juliána. Jakmile si všiml kouře, obíhal všechna patra a varoval sousedy, aby opustili budovu, ač tak riskoval vlastní život. „Co nejdéle to šlo, klepal na další a další dveře, aby varoval všechny sousedy,“ popsala žena jménem Encarna.

Televize La Sexta informovala také o dramatickém zásahu, kdy hasiči před osmou večer ze sedmého patra zachránili z balkonu dva lidi.

Požár propukl ve čtvrtek okolo 17:30 a plameny živené silným větrem rychle, zhruba za půl hodiny, zachvátily celou čtrnáctipodlažní budovu. Shořela i přilehlá druhá část bytového komplexu vystavěného v roce 2008, která má dvanáct pater. Podle El País bylo v domě 138 bytů, které mohlo obývat až 450 lidí.

Příčina požáru není známá, vypukl v sedmém, podle některých médií ve čtvrtém patře. Podle expertů, které citují španělská média, přispěl k jeho rychlému šíření materiál použitý na fasádě. Šlo o dvojité hliníkové desky s polyuretanovou pryskyřicí, která funguje jako izolace, ale je velmi hořlavá, řekl deníku El País inženýr David Higuera.

Dodal, že vidí podobnost s požárem, který v červnu 2017 zachvátil čtyřiadvacetipodlažní obytnou budovu Grenfell Tower v západní části Londýna a vyžádal si životy 72 lidí a přes sedm desítek zraněných.