Poučili jsme se z chyb, ujistil nový slovenský premiér Heger

Slovensko má novou vládu (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala dosavadního ministra financí Eduarda Hegera předsedou nové vlády, kterou po demisi premiéra Igora Matoviče vytvořila stávající čtyřčlenná koalice. Matovič rezignoval v úterý v zájmu řešení téměř měsíc trvající vládní krize, během které jeho odchod z čela vlády požadovaly dvě menší koaliční strany.

Kromě Hegera jmenovala Čaputová i členy nového kabinetu, ve kterém pokračuje většina dřívějších ministrů. Igor Matovič se stal ministrem financí. Na funkci ministra zahraničí se vrátil Ivan Korčok, který minulý týden rezignoval v souvislosti s krizí v koalici. Během ní podalo demisi celkem šest z 16 členů Matovičovy vlády.

Kromě premiéra a ministra financí má Slovensko také nového ministra zdravotnictví. Stal se jím dosavadní ředitel ústřední vojenské nemocnice, brigádní generál Vladimír Lengvarský. Obsazeno zatím není křeslo ministra sociálních věcí; původní nominaci Jozefa Hlinky, donedávna poslance parlamentu, hnutí Sme rodina přehodnocuje. Ministerstvo sociálních věcí dočasně povede ministr dopravy Andrej Doležal.

„Máme odhodlání a touhu udělat ze Slovenska zemi, kde budeme všichni rádi žít. Tato cesta začala před rokem. Mnoho jsme se naučili a hodně jsme se poučili z chyb. Věřím, že bude mezi námi soudržnost a jednota,“ řekl v projevu Heger.

Jmenování nové slovenské vlády
Zdroj: ČTK/Kancelária prezidenta Slovenskej republiky

Čaputová za důležitou označila skutečnost, aby obrazy neshod z minulosti byly překryty novým obrazem spolupráce, respektu a klidu. „Jsem přesvědčena, že jako premiér přijdete s novými přístupy a novou energií, aby vláda jednala efektivně jako skutečný kolektivní a vrcholný orgán výkonné moci,“ uvedla Čaputová.

Čtyřiačtyřicetiletý Heger je členem předsednictva Matovičova protikorupčního hnutí OĽaNO, které loni v únoru přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby. Také v jeho vládě obsadilo OĽaNO polovinu ze 16 křesel.

Očekává se, že parlament vysloví kabinetu důvěru. Koalice OĽaNO, hnutí Sme rodina, liberální strany Sloboda a Solidarita a strany Za ľudí má v parlamentu až ústavní většinu. Heger se už nechal slyšet, že jeho kabinet bude pokračovat v plnění programového prohlášení dosavadní vlády.

Hostem pořadu Interview ČT24 bude ve čtvrtek od 18:30 slovenský expremiér a šéf opoziční strany Hlas Peter Pellegrini.

Ve vrcholné politice se angažuje od roku 2016, kdy za OĽaNO kandidoval v parlamentních volbách na 24. místě kandidátky; zvolený byl díky preferenčním hlasům. Působil například ve výboru pro kontrolu činnosti vojenské zpravodajské služby nebo ve výboru pro hospodářské záležitosti.

Do Národní rady Slovenské republiky byl – už jako místopředseda hnutí OĽaNO – zvolen i ve volbách v únoru loňského roku, mandát ale nevykonává, protože se v březnu 2020 stal ministrem financí.

Do této funkce nastoupil krátce po vypuknutí pandemie covidu-19 a v uplynulém roce se tak věnoval převážně řešení jejích dopadů na slovenskou ekonomiku. Kromě toho například ministerstvo pod jeho vedením letos v únoru rozhodlo o zrušení účtenkové loterie. Loni v prosinci Heger také uvedl do funkce nového šéfa finanční správy. Na základě konkursu se jím stal Jiří Žežulka, který v roce 2014 krátce vedl i české Generální finanční ředitelství.

Bratislavský rodák (narozen 3. května 1976) absolvoval tamní Ekonomickou univerzitu – dřívější Vysokou školu ekonomickou – a během studií pobýval také ve Spojených státech. Pracoval jako manažer v různých firmách, mimo jiné se podílel na vzniku i v zahraničí úspěšné slovenské značky Double Cross vodka. Byl také konzultantem ministerstva obrany, kde se podílel na reformě slovenské armády.

Heger je ženatý, má čtyři děti. Patří k takzvaným charismatickým křesťanům, je aktivní ve vedení křesťanského Společenství při katedrále svatého Martina v Bratislavě.