„Postavíme zeď v Coloradu,“ oznámil Trump. Stát ovšem nesousedí s Mexikem

Šéf Bílého domu Donald Trump vzbudil pozdvižení svým výrokem o stavbě zdi v Coloradu. Stát, který se nachází v centrální části USA mezi Utahem a Kansasem, přitom nesousedí s Mexikem, odkud proudí do země přistěhovalci. Trump následně na Twitteru vysvětloval, že šlo o žert.

„Víte, proč vyhrajeme v Novém Mexiku? Protože chtějí bezpečnost na hranicích! Postavíme zeď na hranici Nového Mexika a postavíme zeď v Coloradu, postavíme nádhernou, velikou zeď, která bude opravdu fungovat, kterou nepřelezete, ani nepodlezete,“ slíbil prezident před publikem v Pittsburgu v Pennsylvánii.

Colorado se ovšem nenachází u americké jižní hranice a nejsou žádné zprávy o tom, že by se výstavba v tomto státě plánovala. Naopak takový projekt existuje u řeky Colorado v Arizoně, poznamenal americký deník USA Today. Sám Trump později uvedl, že šlo o žert.

Výrokem zaujal třeba demokratického guvernéra státu Colorado Jareda Polise. „No to je trapné, Colorado nehraničí s Mexikem. Sláva Bohu, že Colorado nyní nabízí bezplatně celodenní školky, aby se děti mohly naučit základy zeměpisu,“ napsal na Twitteru.

Mapa států USA
Zdroj: Glrx/Wikipedia Commons

Trump během předvolební kampaně v roce 2016 slíbil, že omezí přistěhovalectví stavbou zdi na hranici s Mexikem. V únoru kvůli tomu dokonce vyhlásil v oblasti jižní hranice USA výjimečný stav poté, co se mu v Kongresu nepodařilo prosadit financování zdi. Tento krok se americkému Senátu ovládanému republikány nepodařilo zvrátit ani minulý týden.

Pentagon v září nechal přesunout 3,6 miliardy dolarů ze 127 plánovaných projektů po celém světě do 11 projektů ohledně hraniční zdi. Kongres to odmítl, Trump ale využil své veto a prosadil svou.