Policie zadržela muže, který na letišti v Hamburku držel dítě jako rukojmí

Policie v severoněmeckém Hamburku zadržela ozbrojeného muže, který od sobotního večera na tamním letišti držel jako rukojmí čtyřleté dítě. Vozidlem prorazil bránu a dvakrát vystřelil do vzduchu, s dítětem pak zůstával pod letadlem v autě na ranveji a dožadoval se odletu do Turecka. V pozadí případu jsou zřejmě spory rodičů dívky o opatrovnictví. Dítě je podle policie po zásahu v pořádku. Letiště bylo kvůli incidentu uzavřené, jeho provoz byl již obnoven.

„Podezřelý spolu s dcerou opustil auto. Zásahové síly ho bez odporu zadržely. Vypadá to, že dítě není zraněné,“ uvedla policie, která s mužem dlouhé hodiny vyjednávala. Podezřelý nakonec vystoupil ze svého vozidla, předal svou dceru policistům a nechal se zatknout.

Pětatřicetiletý muž v sobotu autem bez registrační značky prorazil bránu letiště a zastavil na letištní ploše. Vozidlo zaparkoval u letadla společnosti Turkish Airlines a podle policie z vozu vyhodil několik zápalných lahví. Hasiči z bezpečnostních důvodů letoun postříkali vodou.

Podle agentury DPA jednání muže nejspíš souvisí se sporem o opatrovnictví dívky. S dcerou chtěl odletět do Turecka, odkud pochází. Před incidentem již policii informovala matka kvůli možnému únosu své dcery. Situaci sledovala za podpory intervenčního krizového týmu na letišti.

Uzavřené letiště a přerušený provoz

Letiště bylo zcela uzavřeno, letový provoz na něm ustal. „Lety budou celý den rušeny a odkládány. Prosíme, abyste sledovali stav svého letu a obrátili se na svoji aerolinku, bude-li to potřeba. Policie žádá cestující, aby prozatím nejezdili na letiště, oblast je uzavřena,“ oznámila správa hamburského letiště.

V sobotu večer museli letiště opustit i všichni cestující, kteří byli ve dvou terminálech – přes tři tisíce lidí. Odvezly je evakuační autobusy, provoz městské železnice S-Bahn na letiště byl přerušen. Za nedělní dopoledne letiště muselo zrušit dalších 126 letů a dalších pět přesměrovat jinam. Za celou neděli mělo letiště v Hamburku odbavit skoro 290 letů s 34 500 cestujícími, napsala agentura DPA.

Asi tři hodiny po konci dramatu s otcem a jeho dcerou sdělil DPA mluvčí letiště, že areál se znovu otevřel. Kolik spojů nakonec incident ovlivnil, nebylo ihned jasné.

Hamburské letiště je podle počtu cestujících páté největší v Německu. Slouží hlavně vnitroevropské a také vnitroněmecké dopravě.

Letiště je zabezpečené dobře, tvrdí jeho vedení

O násilném vniknutí do areálu letiště informoval jako první list Bild, který původně přinesl informaci, že pětatřicetiletý muž má v autě dvě děti. To se ale nepotvrdilo, policie později upřesnila, že muž má ve vozidle vlastní malé dítě a že motivem jeho činu je zřejmě spor o opatrovnická práva.

Vedení hamburského letiště navzdory nynějšímu incidentu s rukojmím nevidí žádné nedostatky v zabezpečení areálu. Odpovídá podle něho předpisům a je i přísnější. Přesto při velikosti letiště nelze podle jeho vedení vyloučit, že „se může někomu pomocí hrubého násilí podařit dostat se do zabezpečeného prostoru“.