Podle OSN se pohřešují stovky mužů z východního Aleppa

Zpravodaj ČT: Z Aleppa je další Stalingrad (zdroj: ČT24)

Podle OSN se pohřešují stovky mužů, kteří odešli z povstalecké části syrského Aleppa. Organizace tvrdí, že zmizeli poté, co přešli do vládní části města. Nad jejich osudem vyjádřila hluboké znepokojení. Má také informace, že povstalci ve východním Aleppu brání civilistům v odchodu. OSN žádá okamžité zastavení bojů a přístup humanitární pomoci do země, rezoluce Valného shromáždění ovšem není závazná.

„Vzhledem k zaznamenaným případům zadržování, mučení a zmizení jsme samozřejmě velmi znepokojeni,“ uvedl mluvčí OSN pro lidská práva Rupert Colville. Podle něj jsou po přechodu do vládou ovládaných částí Aleppa nezvěstné stovky mužů.

Podle zprávy OSN byli muži ve věku mezi třiceti a padesáti lety odděleni od svých rodin. Řadu lidí, kteří museli opustit své domovy, prý vládní síly vyslýchají a vzaly jim průkazy totožnosti.

Ve stále se zmenšujících oblastech Aleppa ovládanými povstalci zůstává přes sto tisíc civilistů. Objevily se zprávy, podle nichž rebelové, zejména Fronta dobytí Sýrie, brání lidem v odchodu z ostřelovaných oblastí. Podle zástupce OSN to může být považováno za válečný zločin.

„I rebelové zneužívají postavení bezbranných civilistů, de facto je využívají jako lidské štíty. To vše přispívá k chaosu a především k utrpení jednotlivých lidí. Za poslední měsíc zemřelo nejméně 800 lidí a 3600 bylo zraněno,“ sdělil zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Můžeme si představit válečné filmy z míst jako byl Stalingrad nebo Leningrad. Město je velmi poničené. Už před čtyřmi lety, kdy jsme tam natáčely, bylo město v rebelské zóně v takovém stavu, že řada budov byla neobyvatelná, nefungovala elektřina, tedy ani voda. Teď nefunguje vůbec nic.
Jakub Szántó

Rusko ve čtvrtek ohlásilo pozastavení bojů, což má umožnit evakuaci lidí z východní části města. Podle nových zpráv ale útoky zastavilo jenom syrské letectvo, dělostřelectvo v nich pokračuje. Rusové tvrdí, že v minulých 24 hodinách pomohli s evakuací 10 500 lidí, mezi nimiž bylo i 14 bojovníků, kteří složili zbraně.

Ruský generál: Asadovy síly mají pod kontrolou 93 procent Aleppa

Podle ruského generála Sergeje Rudského syrská armáda kontroluje 93 procent území města a v posledních bojích obsadila 52 bloků. Svoje pozice prý dobrovolně opustilo zhruba 1100 povstalců, z nichž více než 950 bylo amnestováno a zbytek je vyšetřován.

Rebelové v minulosti odmítali nabídky na příměří a evakuaci mimo jiné ze strachu, aby nepadli do rukou vládním oddílům a jejich spojencům.

Tento týden také žádali, aby lidé, kteří budou chtít z východního Aleppa odejít, nebyli převáženi do Idlibu, ale na sever od Aleppa, tedy k turecké hranici. Do Idlibu odešli Syřané z mnoha jiných oblastí, kde se povstalci vzdali a přistoupili na příměří, denně jsou ale hlášeny nálety na Idlib. 

Výzvu OSN k zastavení bojů v Sýrii a ukončení všech obléhacích operací podpořilo v pátek 122 států, proti hlasovalo 13 členských států a 36 zemí se zdrželo. Dokument předložila Kanada.
Rezoluce schválené Valným shromážděním nejsou závazné, mezinárodní společenství je ale používá jako formu diplomatického nátlaku. Závazné jsou rezoluce schválené Radou bezpečnosti.