Pochodeň v Austrálii provázely jen menší konflikty

Canberra - Potyčky a zatýkání provázely štafetu s olympijskou pochodní v hlavním městě Austrálie. Policie zatkla nejméně sedm demonstrantů, jeden aktivista se snažil vtrhnout do trasy běžce s olympijským ohněm a další zapálil čínskou vlajku. Větší incidenty ale policisté řešit nemuseli. Šestnáctikilometrovou trasu jich přesto hlídalo několik stovek. Oheň teď putuje do Nagana v Japonsku.

Canberrou za přísných bezpečnostních opatření proběhla štafeta s olympijskou pochodní. I díky přísnému dohledu pěti stovek policistů se protičínským demonstrantům akci nepodařilo vážněji narušit. Malé skupinky demonstrantů, kteří vyjadřovali svůj nesouhlas s režimem v Číně a se situací v Tibetu, dokonce jednoznačně přečíslili přívrženci Pekingu s čínskými vlajkami v ruce.
 
Přesto došlo k drobnějším incidentům, které ale policie zvládla bez problémů. Krátce po startu štafety jeden z australských domorodců zapálil čínskou vlajku, policisté ho však okamžitě zatkli. V průběhu akce se na obloze objevilo letadlo, které na nebi vymalovalo nápis „Svobodný Tibet“. Na běžce s olympijským ohněm pak zaútočil jeden z aktivistů, policie jej ale zvládla a odvedla pryč.
 
Nyní cestuje olympijský oheň do Japonska, v sobotu proběhne štafeta Naganem. Pak poputuje pochodeň do Soulu a Pchjongjangu.