Počet obětí záplav v brazilském Petrópolisu se blíží dvěma stům, devět desítek lidí se pohřešuje

Počet obětí záplav a sesuvů půdy, které před týdnem postihly třistatisícové město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, stoupl na 182. Je mezi nimi i 32 dětí. Devět desítek lidí se stále pohřešuje, informoval místní server G1. Soustrast pozůstalým vyjádřila v pondělí podle serveru CNN Brasil i britská královna Alžběta II.

Město Petrópolis právě před týdnem postihly přívalové deště, při nichž během asi dvou hodin napršelo tolik srážek, co jindy za celý únor.

Některé části města, které leží v hornaté oblasti necelých sedmdesát kilometrů od Ria de Janeiro, zcela pokrylo bahno a trosky domů, stromů či aut. Hasičům, vojákům a dobrovolníkům se podařilo vyprostit krátce poté 24 přeživších, posléze nacházeli jen mrtvá těla. Záchranné práce navíc museli několikrát přerušit kvůli dalším dešťům.

„Mé myšlenky a modlitby směřují k těm, kteří přišlo o život, o své blízké či o své domovy, ale také k záchranářům a všem, kdo pracují na obnově města,“ vzkázala do Brazílie britská královna, která se minulý týden nakazila covidem-19.

Kritika úřadů

Stovky lidí v Petrópolisu přišly o střechu nad hlavou a mnozí viní ze zodpovědnosti místní úřady. Antonio Guerra z Federální univerzity v Rio de Janeiro serveru BBC řekl, že v tomto městě v hornaté oblasti žije v rizikových místech až dvacet tisíc lidí. Guerra od roku 1992 tato místa zmapoval a předal je místním úřadům, které s tím ale nic neudělaly.

Guerra byl šokován, když zjistil, že některé domy v Petrópolisu jsou postaveny na sklonu 55 až 60 stupňů. „Přitom stavby přes 45 stupňů jsou zakázané,“ řekl Guerra. A u více než dvacet stupňů je podle něj potřeba velká opatrnost při stavbě. Řada obyvatel Petrópolisu si ale lepší bydlení nemůže dovolit, a tak porušuje i bezpečnostní předpisy.

Lijáky v Petrópolisu minulý týden byly největšími ve městě od roku 1932. V roce 2011 postihly oblast také velké záplavy, při nichž v tomto městě zemřelo 73 lidí a v okolních obcích dalších osm set osob.