Po nebývalých záplavách přišlo sucho. Gondoly v Benátkách zůstaly v bahně

Kanály v italských Benátkách jsou kvůli silnému odlivu téměř na suchu. Nízká hladina vody částečně paralyzovala městskou dopravu. Tradiční gondoly, které vozí turisty, uvázly. Ještě v listopadu přitom město trápily rekordní povodně. Voda tehdy zatopila domy i slavné památky.

Hladina vody v Benátkách v uplynulých dnech drasticky klesá. Kanály nyní vypadají spíše jako bahenní zákopy, pohybovat se po městě je pro řadu lidí problém, píše server BBC News. Podle Daily Mailu byla v úterý hladina vody 45 centimetrů pod hladinou moře, což znemožnilo gondolám a dalším lodím pohyb po městě.

Podobná situace sice není častá, ale ani zcela bezprecedentní, hladina vody v Benátkách se často mění o více než půl metru, poznamenávají britské weby.

Události: Extrémy v Benátkách. Po záplavách jim chybí voda (zdroj: ČT24)

Před pouhými dvěma měsíci přitom postihly italské město nejhorší záplavy za půl století, podle mnohých šlo o přímý důsledek změn klimatu. Třetina Benátek se v té době ocitla pod vodou.

První záplavová vlna, která přišla v polovině listopadu, byla nejvyšší za posledních 53 let. Voda při přílivu tehdy dosáhla až 1,87 metru. Další dvě záplavové vlny v druhé polovině prosince vystoupaly do výšky přes 1,5 metru. Škody se odhadují na 1,1 miliardy dolarů.

Turisté teď považují Benátky za nejistou destinaci, uvedl pro italský list La Repubblica předseda sdružení místních hoteliérů Vittorio Bonacini. Některé hotely dokonce 4. ledna poprvé za svou existenci zavřely a otevřou až před karnevalem, který začíná 8. února.