Peking hrozí zvoleným aktivistům: Stoupence nezávislosti Hongkongu potrestáme

Čína varovala, že potrestá ty, kteří budou požadovat nezávislost Hongkongu. Informovala o tom státní média. Peking se v tomto duchu vyjádřil poté, co v hongkongské Legislativní radě obsadili místa i mladí prodemokratičtí aktivisté.

Do hongkongského 70členného zákonodárného sboru bylo zvoleno třicet prodemokratických zástupců, což znamená, že si odpůrci Pekingu zachovají právo veta, pokud jde o významné ústavní změny.

Mezi zvolenými zástupci je i několik radikálních mladých aktivistů prosazujících právo na sebeurčení. Mandát získal i třiadvacetiletý Nathan Law, který v roce 2014 spoluzaložil stranu Demosisto s jiným známým aktivistou Joshuou Wongem.

Lídr aktivistů Nathan Law
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Čínská vláda ale dala jasně na vědomí, že odmítá jakoukoli aktivitu vyvíjenou za účelem získání nezávislosti, a to jak v Legislativní radě, tak i mimo ni.

Mnoho lidí zásahy Pekingu do politiky Hongkongu znepokojují. Čína a Velká Británie se před lety dohodly na tom, že si Hongkong po odevzdání Číně v roce 1997 zachová na 50 let vysoký stupeň autonomie. Peking by neměl měnit jeho hospodářský ani sociální systém.

Nedělní volby byly první po velkých demonstracích v roce 2014, kdy statisíce lidí „okupovaly“ ulice Hongkongu kvůli kontroverzní volební reformě. Mladí demonstranti během takzané deštníkové revoluce volali po větší autonomii.