OBRAZEM: Nizozemsko uctilo památku obětí tragédie na Ukrajině

Amsterodam – Téměř čtyři měsíce uplynuly od chvíle, kdy se zřítil nad východní Ukrajinou malajsijský letoun s 298 lidmi. Nikdo nepřežil. Mezi pasažéry bylo i hodně Nizozemců, jejichž památku dnes uctilo v Amsterodamu asi 1 600 lidí. Dorazil i královský pár nebo premiér Mark Rutte.

Přátelé a příbuzní obětí četli jména zesnulých a jejich věk za účasti nizozemského krále Willema-Alexandera, předsedy vlády Marka Rutteho a dalších významných osobností. Na Ukrajině zemřely i celé rodiny.

Obřad v Amsterodamu přenášela nizozemská televize. „Neznáme se, ale spojuje nás stejné neštěstí,“ uvedl Anton Kotte, který při katastrofě v polovině července přišel o tři blízké. Ti si let MH17 vybrali pro cestu na dovolenou. 

Stovky lidí seděly v sále na stupíncích kolem kruhu s 298 svíčkami - jedna pro každou oběť. „A co kdyby prázdniny bývaly začaly o den později? A co kdyby letadlo mělo zpoždění? A co kdybych se probudil a zjistil, že to vše se mi jen zdá? Ono ale žádné 'kdyby' není. Je jen tvrdá realita těchto 298 mrtvých. Nezapomene se na ně,“ prohlásil premiér Rutte za přítomnosti pozůstalých a představitelů zemí, ze kterých oběti pocházely. 

Viník oficiálně není znám

Boeing 777 letící na lince Amsterodam–Kuala Lumpur se zřítil 17. července na východě Ukrajiny. Neštěstí nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, vesměs nizozemských občanů. Nizozemsko proto vede oficiální vyšetřování tragédie. 

Podle dosavadních výsledků vyšetřování stroj zasáhla raketa země - vzduch odpálená pravděpodobně z povstaleckého území. Východoukrajinští separatisté podporovaní Moskvou ale jakýkoli podíl na neštěstí odmítají a naopak obviňují z katastrofy Kyjev.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že obvinění, že rebelové brání vyšetřování, jsou zcela nepodložená. Rusko podle něj podporuje "úplné a nestranné vyšetřování havárie".