Obama nemluví s Putinem. Zrušil schůzku kvůli Snowdenovi

Washington - Americký prezident Barack Obama zrušil plánované setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle médií je hlavním důvodem pro zrušení schůzky aféra kolem Edwarda Snowdena. Kreml je rozhodnutím Obamova úřadu rozčarován. Prezidenti spolu měli mluvit mezi čtyřma očima během zářijového summitu G20 v Petrohradu. Snowdenovi, který je v USA obviněn ze špionáže, poskytly ruské úřady azyl.

Oficiálně Bílý dům schůzku ruší kvůli „nedostatečnému pokroku v takových oblastech, jako je protiraketová obrana, kontrola zbrojení, obchodní vztahy, otázky globální bezpečnosti a stav lidských práv a občanské společnosti“ v posledním roce. V prohlášení se také uvádí, že „dalším faktorem, který ovlivnil hodnocení dvoustranných rusko-amerických vztahů, bylo rozhodnutí Ruska poskytnout Snowdenovi dočasný azyl“.

„Informovali jsme ruskou vládu, že za konstruktivnější považujeme odložit summit do doby, kdy bude dosaženo hmatatelnějších výsledků v obecném programu naší spolupráce,“ uvádí se v prohlášení.

Bílý dům potvrdil, že Obama i nadále s účastí na petrohradském summitu počítá. Jeho pozvání Rusko nestáhlo.

Američané nevnímají Rusy jako rovnocenné partnery

Moskva na americké rozhodnutí reagovala zklamaně. „Rozhodnutím vlády USA jsme rozčarováni,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Jurij Ušakov. Celá záležitost se Snowdenem podle něj ukazuje, že „Spojené státy stále nejsou připraveny budovat (s Ruskem) rovnoprávné vztahy“. Moskva je přesto odhodlána spolupracovat s „americkými partnery“ na řešení všech problémů, jež jsou na pořadu dne, poznamenal mluvčí.

Třicetiletý Edward Snowden vyvolal celosvětový rozruch, když upozornil na monitorovací programy, kterými americké tajné služby získávají informace o e-mailové nebo telefonické komunikaci osob v různých zemích světa.

Snowden byl kvůli vyzrazení tajných informací v USA obviněn ze špionáže. Američané požadovali jeho vydání, Rusko mu ale nakonec udělilo azyl.

Další studená válka?

O Snowdenově kauze mluvil Obama v úterý večer v talk-show televize NBC. Řekl, že rozhodnutím Moskvy poskytnout Snowdenovi azyl je zklamán. „Občas sklouzávají zpátky k myšlení z dob studené války, k tehdejší mentalitě,“ poznamenal.

Odeberme Rusku olympiádu, navrhují kongresmani

Rozhodnutí Ruska udělit Snowdenovi dočasný azyl vyvolalo hněv i v americkém Kongresu. Ostří kritici ruského prezidenta Vladimira Putina John McCain a Lindsey Graham označili postup Ruska za skandální, prý se Moskva snaží uvést Spojené státy do nesnází.

  • „Je to facka uštědřená všem Američanům. Nyní je chvíle zásadně přehodnotit naše vztahy s Putinovým Ruskem. Nemůžeme tuto Putinovu akci nechat bez vážné odezvy,“ vyzvali oba senátoři v prohlášení.

Někteří členové Kongresu dokonce žádají, aby Moskvě bylo odebráno právo být hostitelem zářijového zasedání skupiny G20, jiní volají po bojkotu zimní olympiády v ruském Soči. „Po záležitosti se Snowdenem si Putin nezaslouží žádnou úctu. Putin chce z Ruska zas udělat velmoc. Abychom mu prokazovali respekt na dvoustranné schůzce, nemá žádný smysl,“ řekl televizi CNN senátor Chuck Schumer.