O služby reprodukčních klinik je na Ukrajině zájem, hlavně mezi vojáky

Na Ukrajině klesá porodnost, zájem o reprodukční kliniky naopak roste (zdroj: ČT24)

Invaze Rusů a zapojení ukrajinských mužů do konfliktu se mimo jiné promítají do poklesu porodnosti v bránící se zemi. Rodí se zde o čtvrtinu méně dětí než před začátkem války. I kvůli ní naopak roste zájem o reprodukční kliniky. Z obav ze zranění během bojů volí řada lidí, především vojáků, možnost zmražení spermií.

Ukrajinské páry se i touto cestou chtějí vyhnout následkům toho, že se partner vrátí z fronty bez schopnosti zplodit potomky.

Na reprodukčních klinikách výrazně přibylo pacientů, počet poboček v zemi i proto vzrostl. „Situace se vyvinula tak, že teď, v době války, tvoří valnou část našich pacientů vojáci,“ uvedla odbornice na reprodukční medicínu Xenie Chažilenková.

Zmražení embryí nebo spermií bylo na Ukrajině před válkou levnější než v západní Evropě, po začátku bojů ale podražilo kvůli častým výpadkům proudu, narušené logistice a odlivu odborníků. Cena služby se vyšplhala až ke čtyřem tisícům eur. Pro vojáky je ovšem zdarma.

Na reprodukční klinice musí zároveň kalkulovat i s možností, že už se muž z bojů nevrátí. Proto musí být podepsán dokument, že v případě jeho smrti může partnerka spermie využít. „Ano, v tomto případě bude všechno záležet na tom, jestli má správně vyplněnou dokumentaci,“ dodala Chažilenková.

Okupovanou zemi může po válce čekat demografická krize. Pomoci by mohlo právě umělé oplodnění. Než ale konflikt skončí, zůstane část ukrajinské budoucnosti zmražená zhruba na 160 reprodukčních klinikách.