„Nulová tolerance“ v praxi. Trump chce brát nelegálním imigrantům děti

Spojené státy razantněji než dosud zakročí proti osobám, které se dostanou nelegálně na americkou půdu. Trumpova administrativa chce přistěhovalcům brát jejich děti a umísťovat je do „ochranného opatrovnictví“, píše agentura Reuters.

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions a šéf imigračního a celního úřadu Thomas Homan tvrdí, že nejde o nové opatření, ale o rozšiřování již zavedených postupů. „Vždy jsme rozdělovali rodiny,“ řekl Homan s poukazem na to, když zadržené osoby nebyly například schopny dokázat příbuzenský vztah.

Někteří pašeráci lidí podle něj při převozu dětí tvrdí, že jsou jejich rodiči. Dalším případem, kdy se musejí podle něj oddělovat děti od dospělých, je, když je dospělý doprovod trestně stíhán a umístěn do vazby. Dítěti pak musejí úřady zajistit dočasnou opatrovnickou péči.

V dubnu oznámily americké úřady začátek „nulové tolerance“ vůči imigrantům, kteří se do země dostávají bez povolení. Doposud se spokojovaly s tím, že lidi zadržené za protiprávní překročení hranice deportovaly bez trestního stíhání.

Žadatelé o azyl jsou obvykle drženi tři dny na hranicích a poté předáni imigračnímu úřadu. Pokud projdou první kontrolou azylovým úředníkem, mohou být buď umístěni do detenčního zařízení, či propuštěni s monitorovacím náramkem.

Šéf Bílého domu Donald Trump považuje imigranty za hrozbu. Prezident zatím marně shání finance na novou hraniční zeď, jejíž stavbu blokují hlavně opoziční demokraté. Na hranice tak alespoň vyslal Národní gardu, která má pomáhat pohraničníkům.

Trump nedávno v reakci na přicházející stovky migrantů ze Střední Ameriky na Twitteru napsal, že nepodpoří program pro dětské přistěhovalce DACA, tedy takzvané snílky, protože americko-mexická hranice se stává nebezpečnější. Program DACA zatím chránil před deportací asi 800 tisíc migrantů, kteří do Spojených států přišli jako děti.