Netanjahu oznámil, že dosáhl dohody o vytvoření nové izraelské vlády

Horizont ČT24: Nová vláda Benjamina Netanjahua (zdroj: ČT24)

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu krátce před vypršením termínu oznámil, že dosáhl dohody o sestavení nové koaliční vlády. Tím ho pověřil prezident Jicchak Herzog, Netanjahu měl čas do půlnoci (23:00 SEČ). Úspěch při sestavování vlády podle agentury AFP potvrdil i úřad prezidenta. Nová vláda musí složit přísahu do 2. ledna, píše agentura DPA.

Expremiér Netanjahu byl pověřen sestavením nové vlády poté, co jeho strana Likud zvítězila v parlamentních volbách, které se konaly 1. listopadu. Ačkoliv se Netanjahuovi podařilo zajistit podporu většiny poslanců, jednání mezi budoucími koaličními partnery probíhala do poslední chvíle.

Poprvé v historii Izraele budou součástí vlády i krajně pravicové síly. Přesné složení musí Netanjahu oznámit do týdne. Dohodu o sestavení vlády brzdily neshody kolem plánovaných reforem nebo pravomocí na okupovaném Západním břehu Jordánu, píše Reuters.

Agentura Reuters již dříve napsala, že nadcházející vláda bude zřejmě nejpravicovější v izraelských dějinách, což nejspíš přiměje Netanjahua k diplomatickému balancování mezi členy koalice a západními spojenci.

Stabilní vláda by znamenala konec bouřlivého období, kdy Izraelci šli během necelých čtyř let pětkrát k volbám.