Německo zadrželo podnikatele, který do Ruska dodával součástky pro výrobu dronů

Německé úřady ve středu oznámily, že zadržely podnikatele podezřelého z porušování sankcí proti Rusku. Informovaly o tom zahraniční agentury. Podle vyšetřovatelů firmy muže, který má německé i ruské občanství, prodávaly elektronické komponenty ruské firmě zapojené do výroby bezpilotního letounu Orlan-10, který používá ruská armáda.

Mezi protiruskými sankcemi zavedenými v roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krymský poloostrov, jsou i opatření zakazující vývoz zboží, které má civilní a vojenské využití. Podle vyšetřovatelů ale muž tyto sankce porušil a uskutečnil 26 prodejů od roku 2020 do letošního března, kdy byl zadržen. Do Ruska tak prodal zboží za zhruba 715 tisíc eur (17,2 milionu korun).

Zpočátku muž zboží prodával dvěma společnostem v Rusku, které neměly oficiálně nic společného s výrobou zbraní. Tyto firmy však komponenty dodávaly další společnosti, která vyráběla zbraně, například drony. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru využíval podnikatel také prodej přes Spojené arabské emiráty či Litvu.

Evropská unie se snaží, aby firmy podnikající na jejím území více dodržovaly sankce, které mají ztížit například výrobu zbraní v Rusku. Na žádost Německa francouzské úřady zadržely na začátku srpna jiného podnikatele, který údajně do Ruska prodal stroje pro výrobu pušek pro odstřelovače.