Německá policie od Česka převzala cizince podezřelého z vraždy dívky

Německá policie si ve středu na hraničním přechodu Petrovice převzala od českých kolegů Moldavana, kterého podezřívá z červnové vraždy devítileté dívky v saském městě Döbeln. Informovala o tom agentura DPA. Případ v Německu vyvolal velkou pozornost, po školačce policisté s řadou dobrovolníků více než týden pátrali. Muže zadržela česká policie v centru Prahy 14. června.

Dívka původem z Ukrajiny se ztratila 3. června cestou do školy. Po osmidenním pátrání se její tělo našlo v lese u Döbeln nedaleko Drážďan. Šestatřicetiletého Moldavana, kterého média označují za bývalého přítele dívčiny matky, zachytila v den zmizení školačky bezpečnostní kamera v sousedství a navíc se jeho mobilní telefon do sítě přihlásil právě v Döbeln.

Muž ještě ve středu předstoupí před soud v Saské Kamenici (Chemnitz), kde se bude moci k obviněním vyjádřit. List Sächsische Zeitung napsal, že kriminalisté by se tak mohli více dozvědět o motivu. Vyšetřovatelé prozatím jen uvedli, že dívka se stala obětí trestného činu, sexuálně zneužita nebyla. V případě odsouzení hrozí muži patnáct let vězení, vyloučeno ale není ani doživotí.

Případ ukrajinské dívky, která s matkou a sestrou odešla do Německa v roce 2022 kvůli ruské invazi, zemi šokoval. K případu se vyjadřovali politici a v Döbeln vzniklo pietní místo, kde lidé nechávali květiny a kde zapalovali svíčky. Vznikla rovněž sbírka, kterou město pro rodinu zorganizovalo. Z vybraných peněz se mimo jiné zaplatil převoz těla na Ukrajinu, kde byla dívka pohřbena.