Několik francouzských měst hlásí výtržnosti a střety s policií

Požáry, výtržnosti a střety s policií hlásilo večer několik francouzských měst včetně Marseille či Toulouse. Zejména mladí Francouzi vyšli do ulic poté, co policie v úterý při silniční kontrole zastřelila 17letého mladíka. Francie vyslala do ulic měst desítky tisíc policistů. Pochod na pařížském předměstí Nanterre, který měl během dne uctít památku mladíka zastřeleného policistou, přešel v nepokoje, policie proti demonstrantům zasáhla slzným plynem. Protesty se konaly i v předchozích dnech. Policistu, který mladíka zastřelil, už francouzská prokuratura obvinila z úmyslného zabití.

Krom výrazného posílení počtu policistů a četníků v ulicích metropole a dalších měst přestala večer ve 21 hodin SELČ jezdit v Paříži veřejná doprava. „Naše doprava není terčem pro násilníky a vandaly,“ napsala na Twitteru šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pécresseová. V Clamartu u Paříže bude až do pondělí platit noční zákaz vycházení, informovala AFP.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd o nepokojích ve Francii (zdroj: ČT24)

Část politiků, zejména z krajní pravice, volá po vyhlášení nouzového stavu. Vláda o tom ale podle zdrojů agentury AFP zatím neuvažuje. Střety demonstrantů s policií si v noci na čtvrtek vyžádaly 170 zraněných strážců zákona, nikdo z nich není v ohrožení života.

„Všichni jsou zaskočeni velkou vlnou násilí, útoky na symboly země – na radnice, komisařství, školy, kulturní centra. Byly taky zapálené tramvaje a autobusy. To vše vyvolává velké obavy,“ upozornil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Jednoduše se to nasčítalo“

Potvrdil také, že vláda v tuto chvíli vyhlášení výjimečného stavu neplánuje. „Uvidí se i po dnešní (čtvrteční) noci, jestli se podaří policistům situaci zvládnout,“ dodal Šmíd. Skupiny jsou podle něj připraveny v násilí pokračovat.

Později pak uvedl, že ke konfrontacím dochází i v dalších francouzských městech, například v Tours, Marseille nebo Toulouse. Připojil, že současné nepokoje jsou dány především křehkostí francouzské společnosti. „Stačí takováto malá rozbuška, ta je možná i kvůli sociálním sítím,“ podotkl.

Horizont ČT24: Pokračující nepokoje ve Francii (zdroj: ČT24)

„Jednoduše se to nasčítalo,“ říká francouzský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Balucha, který zároveň připomněl demonstrace ve Francii z posledních let. „Je těžké očekávat, co se v tuto chvíli stane, ale je to tak. Zpravodajské služby skutečně očekávají, že protesty, násilí nejen na pařížském předměstí, ale i v dalších městech Francie budou pokračovat,“ připojil.

S řešením dlouhodobých problémů v západoevropské zemi si podle něj nevědí rady ani levicové, ani pravicové vlády, uvedl ve vysílání ČT24.

Zahraniční zpravodaj ČRo Balucha o nepokojích ve Francii (zdroj: ČT24)

Nepokoje se rozmáhají do dalších měst

V jihofrancouzském přístavu Marseille vyrazily ve čtvrtek večer do ulic stovky lidí, kteří v centru města zapalovali popelnice. Většinu ze shromážděných rozehnala policie, tři osoby zadržela.

V severofrancouzském Lille a jeho okolí, kde se podle listu Le Monde odehrálo několik menších izolovaných incidentů, bylo k 22:00 zadrženo 24 lidí.

Nad Toulouse na jihozápadě Francie pomohlo davy lidí rozehnat bouřlivé počasí, z některých míst ale i přes déšť stoupá kouř. Na lyonském předměstí Vaulx-en-Velin se večer ozývaly výbuchy a výkřiky, píše Le Monde. „Je to válka,“ uvedl podle listu přítomný mladý muž. 

„Bílý pochod“

Ulicemi Nanterre prošel ve čtvrtek během dne průvod, aby uctil památku zastřeleného mladíka. Akci zahájila jeho matka Mounia, usazená na dodávce v bílém tričku s nápisem „Spravedlnost pro Nahela“.

„Je třeba, aby celý svět viděl, že když pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všechny, kteří u sebe neměli kameru,“ prohlásila.

Průvod vyšel po třídě Pabla Picassa, většina lidí byla také oděna v bílém a někteří nesli transparenty s nápisy jako „Není spravedlnosti, není míru“, „Všichni nenávidí policii“ nebo „Už nikdy více“, píše list Le Monde.

Shromáždění dorazilo až k budově prefektury. Místní starosta vyzval ke klidnému průběhu akce.  

Obvinění policisty

Francouzská prokuratura policistu, který zastřelil mladíka, ve čtvrtek obvinila z úmyslného zabití. „Veřejný státní žalobce dospěl k závěru, že nebyly splněny podmínky pro legální použití zbraně,“ prohlásil na tiskové konferenci prokurátor Pascal Prache.

Na videu, které koluje na sociálních sítích a agentura Reuters ověřila jeho pravost, je vidět, jak dva policisté stojí vedle vozu Mercedes AMG a jeden z nich zblízka střílí na mladistvého řidiče, který se snaží odjet. Mladík, kterého zprávy identifikují jen jménem Nahel M., krátce poté na následky zranění zemřel.

Policista přiznal, že vystřelil smrtící ránu, a vyšetřovatelům řekl, že chtěl zabránit automobilové honičce. Obával se prý, že by mohl být zraněn on nebo jiná osoba poté, co se mladík údajně dopustil několika dopravních přestupků.

Advokát policisty Laurent-Franck Liénard řekl agentuře AFP, že je odhodlaný prokázat, že jeho klient jednal v mezích zákona. „Dnes (ve čtvrtek) šel můj klient do vězení za to, že vystřelil ze zbraně, kterou mu dal stát k zajištění bezpečnosti vlastní a jeho spoluobčanů. Rozhodnutí soudu hodláme napadnout a bojovat proti němu všemi právními prostředky, jakmile se zmírní politický tlak a nepokoje v ulicích,“ poznamenal Liénard.

Prokurátor z Nanterre uvedl, že Nahel byl policii známý tím, že již dříve nerespektoval příkazy k zastavení. 

Oheň a násilnosti v ulicích

O minulé noci došlo k řadě incidentů. Ve Viry-Chatillon na jižním předměstí Paříže skupina lidí zapálila autobus, předtím ale nechala cestující vystoupit. V nedalekém Clamartu hořel jeden vůz tramvaje. Demonstranti se pokusili osvobodit vězně ze zařízení ve Fresnes u Paříže.

V Nanterre vzplála řada převrácených aut a na policisty létaly dělbuchy a dlažební kostky. Policie reagovala použitím slzného plynu a gumových projektilů. Rovněž v Nanterre lehly popelem stavební buňky v místě, kde se buduje nová škola.

„V Nanterre policisté vůbec nereagovali na to, když lidé zapalovali automobily, reagovali pouze na to, když útočili přímo na ně,“ popsal situaci Šmíd, který byl na místě. 

Po Seine-Saint-Denis se přemisťovalo několik skupin výtržníků, policii bránili v postupu zapálenými popelnicemi. Hořela auta i obchody, došlo na rabování. Skupinky napadly policejní komisařství a poškodily radnici. Policie s nimi bojovala přes tři hodiny.

„Noc nesnesitelných násilností proti symbolům republiky: zapálené nebo poškozené radnice, školy, komisařství, 150 zadržených. Podporuji policisty, strážníky a hasiče, kteří tomu s odvahou čelí. Ti, kteří nevolali po klidu, styďte se,“ napsal na Twitteru ministr vnitra Gérald Darmanin.

Prezident Emmanuel Macron ráno svolal meziresortní krizovou radu. „Macron chce, aby ministři zrušili cesty, které nejsou nezbytně nutné, aby uvolnili policejní aparát a policisté kolem nich nemuseli vytvářet hradbu. V této době nejsou cesty úplně bezpečné, ale hlavně prezident chce, aby policisté měli volné ruce. Vypadá to, že situace by se v noci mohla opakovat,“ uvedl Šmíd.

Francouzské úřady již ve středu vyzvaly ke klidu a na riziková místa poslaly policejní posily. „Tyto činy jsou naprosto neospravedlnitelné a já chci poděkovat všem, kteří přes noc – stejně jako noc předtím – pracovali na ochraně francouzských institucí a znovunastolení klidu,“ prohlásil Macron.