Nejvyšší soud USA se bude zabývat Trumpovou účastí v primárkách

Nejvyšší soud Spojených států v pátek pozdě večer středoevropského času oznámil, že bude rozhodovat o tom, zda může být exprezident Donald Trump vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami. Konkrétně bude posuzovat Trumpovo odvolání proti verdiktu nejvyššího soudu státu Colorado, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP.

Soud navíc podle agentury učinil rozhodnutí zabývat se případem neobvykle rychle. Trump, hlavní favorit na republikánskou nominaci na prezidenta, se na Nejvyšší soud USA obrátil teprve ve středu poté, co jej nejvyšší coloradský soud rozhodnutím z 19. prosince diskvalifikoval z primárek s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy.

Ten zakazuje zastávat veškeré veřejné funkce těm, kdo se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, což se podle soudců v Coloradu a mnohých Trumpových kritiků týká i exprezidenta kvůli jeho počínání kolem vpádu jeho stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Proti rozhodnutí coloradského soudu se odvolala také Republikánská strana v Coloradu.

Nejvyšší soud zdůraznil nutnost rychlého rozhodnutí, protože primárky v jednotlivých státech začnou už brzy. Sporem se tak bude zabývat na počátku února. Na nejvyšším soudu USA aktuálně poměrem šest ku třem převažují soudci považovaní za konzervativní, z nichž tři nominoval sám Trump.

Trumpa z primárek vyloučily také úřady státu Maine, zatímco další státy USA podobné rozhodnutí odmítly učinit.

Trump jako první obviněný exprezident v dějinách z pokusu zvrátit výsledek voleb vinu popírá. Hájí se mimo jiné prezidentskou imunitou. Podle průzkumu přitom už čtvrtina Američanů věří konspiraci, že za násilím na 140 policistech, z nichž pak čtyři spáchali sebevraždu, stála FBI.

Prezident Joe Biden se při svém prvním letošním vystoupení v kampani rozhodl jít do střetu s Trumpem. Nejdřív symbolicky navštívil někdejší stanoviště armády George Washingtona v boji za nezávislost a následně svého rivala osočil, že je nebezpečím pro demokracii, protože opakuje nepravdy o ukradených volbách a obhajuje útočníky z Kapitolu.

„Slíbil, že je omilostní, pokud se vrátí do úřadu. Trump řekl, že 6. ledna viděl hodně lásky. Ovšem zbytek národa, včetně strážců pořádku, viděl hodně nenávisti a násilí,“ konstatoval současný šéf Bílého domu.

Ve vězení doposud skončilo přes 450 lidí. Nejvyšší trest 22 let vězení zatím dostal za rozvratné spiknutí vůdce krajně-pravicové skupiny Proud Boys. „Celá věc je velmi nespravedlivá. Tihle rukojmí 6. ledna jdou do vězení na dvacet let,“ komentoval proces Trump.