TÉMA

Nejvyšší soud Spojených států amerických

Pulitzerovu cenu získali reportéři za odhalení aféry na Nejvyšším soudu USA i vězněný Kara-Murza

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal investigativní web ProPublica za odhalení aféry s dary členům Nejvyššího soudu USA. Jedno z ocenění získal i uvězněný ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. Nejvíce cen bylo letos uděleno za zpravodajství z útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října a následnou operaci Izraele v Pásmu Gazy.
včera|

Nejvyšší soud USA se bude zabývat Trumpovou účastí v primárkách

Nejvyšší soud Spojených států v pátek pozdě večer středoevropského času oznámil, že bude rozhodovat o tom, zda může být exprezident Donald Trump vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami. Konkrétně bude posuzovat Trumpovo odvolání proti verdiktu nejvyššího soudu státu Colorado, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:47|

Voliči v Kansasu v referendu odmítli omezení či rušení potratových práv

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 08:54|