Nebombardujme Sýrii, žádali demonstranti britské politiky

Stovky demonstrantů v Londýně vyzývaly britské zákonodárce, aby nepodpořili návrh premiéra Davida Camerona bombardovat pozice Islámského státu v Sýrii. Britský parlament má o leteckých úderech jednat v nejbližších dnech. Proti případnému vojenskému zapojení Španělska do konfliktu v Sýrii se demonstrovalo i v Madridu.

„Nebombardujme Sýrii“ vykřikovali demonstranti u londýnského Cameronova sídla. Podobné protesty se konaly i v dalších britských městech.

Demonstrace proti zapojení Británie do bombardování IS v Sýrii
Zdroj: Suzanne Plunkett/Reuters

Britské vojenské letectvo se již účastní operací vedených Spojenými státy proti islamistům v Iráku. Cameron ve čtvrtek v parlamentu argumentoval, že údery se mají rozšířit na Sýrii, protože je nutné zasáhnout tyto teroristy v jejich baštách.

Francouzský prezident Francois Hollande, který po krvavých atentátech islamistů v Paříži z 13. listopadu vyzval k široké koalici proti IS, v pátek vyzval britské poslance, aby údery svého letectva v Sýrii podpořili.

Demonstrace proti zapojení Británie do bombardování IS v Sýrii
Zdroj: Suzanne Plunkett/Reuters

Odpor vůči případnému zapojení Španělska do syrského konfliktu také vyjadřovaly tisíce lidí v Madridu, přestože španělský premiér Mariano Rajoy ujistil, že přes výzvy Hollanda s podobným krokem v brzké době nepočítá. Podle komentářů si nechce nahněvat voliče před parlamentními volbami, které se uskuteční 20. prosince.