„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.

Diana byla podle Forejta fenoménem. „Tehdy devatenáctiletá, půvabná a stydlivá dívka se objevila po boku prince Charlese. Naplnila tak fantazie a sny mnoha dívek. (…) Naplňovala představu lidí, která se k monarchii váže, pohádkovou fantazii.“

Podle Andrewa Mortona, autora Dianiny biografie, se princezna stala součástí rodiny, o které si myslela, že se nikdy nerozpadne. „Nakonec se ale provdala za muže, který miloval někoho úplně jiného. A to byla ta zásadní tragédie,“ zhodnotil.

Morton tvrdí, že Diana byla spolu s královnou snad nejznámější tváří planety. Podle něj měla charisma, které lidi přitahovalo. „Zvláště ženy sledovaly její příběh s fascinací“.

Londýnský zpravodaj České televize Lukáš Dolanský říká, že princeznin pozitivní příběh je v Británii stále živý i pro generaci, která už lady Dianu nezažila. „Pro média je ta kontroverzní část jejího příběhu také stále živá,“ uvedl s tím, že britská bulvární média se stále snaží vypátrat podrobnosti o jejím životě.  

Horizont ČT24: Pětadvacet let od úmrtí lady Diany (zdroj: ČT24)

Konspirační teorie od prvních momentů po nehodě

Diana zemřela po automobilové nehodě v srpnu 1997, vyšetřování probíhalo jedenáct let. Veřejnost podle Forejta v prvotním šoku nechtěla věřit tomu, že to byla nehoda. „V prvních sekundách po oznámení nehody se objevily konspirační teorie, co za tím může být,“ uvedl Forejt.

Konspirační teorie týkající se princezniny smrti byly různého typu a měly různé podporovatele. Podle Forejta její synové, Harry a William, přijali oficiální závěry vyšetřování. „Jsou dva důvody, které vedly ke smrti jejich matky – nezpůsobilost řidiče a vysoká rychlost“.

Forejt o čtvrtstoletí od smrti princezny Diany (zdroj: ČT24)

Princezna Diana od rozvodu s Charlesem v roce 1996 již nebyla členkou královské rodiny, nýbrž byla členkou královniny rodiny jakožto matka budoucího krále. To znamenalo, že Diana neměla nárok na královský pohřeb. „Přípravy byly náročné a času bylo málo. Dvořané se tedy uchýlili k tomu, že použili část přípravy na pohřeb královny matky,“ vysvětlil odborník na královské rodiny.

Královna se ke smrti lady Diany několik dní nevyjadřovala, učinila tak až den před pohřbem. Podle Forejta se královna zachovala jako normální člověk, kterého postihla rodinná tragédie. Myšlenka, že by královská rodina sdílela prvotní šok s veřejností transparentně, byla dle Forejta mylná. „To bychom jim upřeli to, co dopřejeme každému, kdo se s něčím takovým musí vyrovnat“.

Alžběta II. tak den před Dianiným pohřbem vzdala své snaše hold v netradičním živém televizním vysílání z paláce. Řekla tehdy, že se na veřejnost neobrací jako královna, ale jako babička. „Zohlednila stav svých vnuků, aby jim bylo dopřáno tolik času, kolik potřebují,“ vysvětlil Forejt.

Je to nebezpečný materiál, myslí si Forejt o Harryho pamětech

Dianin syn princ Harry plánuje vydání svých pamětí, momentálně se však neví, kdy by kniha měla vyjít. Znepokojující podle Forejta je, že to neví ani sama královská rodina.

„Vypořádává se tam s tím, co se mu stalo v posledních dvou letech. Myslím, že je to nebezpečný materiál, nebezpečnější než konání jeho matky v devadesátých letech,“ upozornil a dodal, že Diana měla tehdy alespoň určitou „brzdu“ – uvědomovala si, že v čele monarchie jednou stane její syn. „Harry odešel z pozice člena královské rodiny a z veřejného života v Británii, žádnou brzdu nemá,“ vysvětlil.

Zprávy ve 12: Britové si připomínají výročí úmrtí lady Diany (zdroj: ČT24)

Princezně bylo pouhých šestatřicet let, když limuzína, která vezla ji a jejího egyptského přítele Dodiho Al Fayeda, havarovala v tunelu pod mostem. Tehdy ujížděla před fotografy, kteří ji pronásledovali na motorkách. O negativním vlivu mediální pozornosti, která nakonec stála Dianu život, se v posledních letech opakovaně zmiňovali oba její synové, princové William a Harry.

Výročí smrti lady Diany poutá velkou pozornost, média jsou plná rozhovorů, vzpomínek a fotografií. Před Kensingtonským palácem v Londýně se scházely již od středečního rána desítky lidí, kteří na Dianu vzpomínali. Někteří její obdivovatelé přijeli k branám paláce až z Manchesteru.

Její odkaz si lidé připomínají rovněž ve francouzské metropoli, kde před čtvrtstoletím zemřela. Nedaleko místa, kde se s ní černý mercedes vyboural, pokládali květiny a zanechávali vzkazy. Královský palác však na středeční den žádnou vzpomínkovou akci nechystal.