Lady Diana. Ideální nevěsta pro prince dokázala otřást monarchií

Diana Spencerová byla pro královskou rodinu doslova požehnáním. Mladá pohledná dívka měla vnést do zkostnatělé monarchie svěží vzduch a pomoct obnovit lesk upadajícího impéria. Nakonec to ale byla právě ona, kvůli komu se rodina Windsorů ocitla v nejhlubší krizi od abdikace krále Edwarda VIII. v roce 1936.

Lady Diana Frances Spencerová se narodila do britské aristokratické rodiny 1. července 1961 jako třetí ze čtyř dětí. Dětství, které strávila na rodinném sídle Althorp, nebylo příliš šťastné. Matka od rodiny odešla, když bylo Dianě šest let. „Rodiče mi nikdy neřekli, že mě mají rádi. Vždycky mě akorát políbili na tvář, žádné objetí či něco jiného,“ vzpomínala později.

Víc než ve škole vynikala mladá Diana ve sportu. Sbírala ceny z plavání a skoků do vody. Její celoživotní vášní byl balet. Kvůli své vysoké postavě se mu ale nikdy nemohla věnovat profesionálně. Po absolvování soukromé dívčí školy ve Švýcarsku pracovala jako chůva a následně nastoupila jako učitelka do mateřské školy.

S princem Charlesem udržovala původně vztah Dianina starší sestra Sarah, po jejich rozchodu však u královského dvora padla volba na tehdy 19letou Dianu. Splňovala všechna očekávání – měla šlechtický původ, byla členkou anglikánské církve a navíc byla panna.

I když byl jejich vztah zpočátku udržován v tajnosti, média začala brzy pořádat na plachou Dianu doslova hon a pronásledovala ji na každém kroku.

Lady Diana Spencerová a princ Charles oznámili zasnoubení počátkem roku 1981
Zdroj: ČTK/AP

Z pohádky se stala řecká tragédie

Charles ji požádal o ruku v únoru 1981. V den oznámení zasnoubení poskytl pár rozhovor tisku, při kterém Diana začala tušit, že pro prince je sňatek v první řadě splněním povinnosti následníka trůnu.

Když se novinář zeptal, zda jsou zamilovaní, Diana okamžitě odpověděla: „Ano, samozřejmě!“ Ovšem Charles po chvilce dodal: „Ať už láska znamená cokoliv.“ Diana po letech přiznala, že tato slova ji naprosto šokovala a uvažovala o zrušení sňatku. „Totálně mě to zničilo.“

Přípravy na svatbu století ale už běžely na plné obrátky. Velkolepý ceremoniál 29. července 1981 sledovaly v ulicích Londýna stovky tisíc lidí a u televizních obrazovek po celém světě tři čtvrtě miliardy diváků.

Velkolepá svatba. Lady Diana Spencerová si bere následníka trůnu 29. července 1981
Zdroj: Mal Langsdon/Reuters
Svatba Diany Spencerové s princem Charlesem
Zdroj: Reuters
V roce 1987 trávila královská rodina dovolenou ve Španělsku
Zdroj: Hugh Peralta/Reuters

Ani ne rok po svatbě, 21. června 1982, se narodil první syn, princ William Arthur Phillip Louise. O dva roky později, 15. září 1984, přišel na svět princ Henry Charles Albert David.

Veřejnosti byl stále servírován obraz spokojené královské rodiny, za zdmi paláce ale už dávno probíhal naprostý rozklad manželství, nepomohl ani postoj královské rodiny. „Měli mě rádi, byli ke mně velmi milí… když jsem byla hostem. Když jsem se stala součástí rodiny, situace se změnila.“

Charles několik let po svatbě s tichým souhlasem rodičů naplno obnovil svůj vztah s Camillou Parker Bowlesovou. Diana propadla depresím a záchvatům žárlivosti. Při jednom křičela a kopala do nábytku šest hodin v kuse.

Averze mezi manžely se postupně začala projevovat i během jejich veřejných vystoupení. Pro bulvár se stala „válka Windsorů“ zlatou žilou. Sám princ Charles v jednom z dopisů americké první dámě Nancy Reaganové uznal, že jeho manželství s Dianou nebylo nic jiného než „skutečná řecká tragédie“. 

V roce 1992 Diana souhlasila s vydáním knihy o jejím životě v královské rodině. Novináři Andrew Mortonovi tajně nahrávala audiokazety, na kterých se přiznala k několika pokusům o sebevraždu, boji s bulimií a depresemi. Kniha „Diana: Její pravdivý příběh“ vyvolala senzaci po celém světě. Veřejnost se jednoznačně postavila na stranu Diany. Vůči královské rodině, která indiskrétnost princezny nemohla trpět, pociťovala naprostý despekt.

V roce 1992 se už Charles s Dianou nesnažili skrývat vzájemné rozpory
Zdroj: Reuters

Ještě v roce 1992 oznámil premiér John Major odluku prince a princezny z Walesu. Rozvod byl oficiálně dokončen 28. srpna 1996.

Po rozvodu přišla Diana o titul Její královská výsost, vzdala se patronátu nad většinou charitativních organizací a své veřejné závazky omezila pouze na několik oblastí. Prodala desítky rób a výtěžek z aukce věnovala nadaci pomáhající pacientům s AIDS. Bojovala za zákaz nášlapných min – v Angole se nechala vyfotit v minovém poli a navštívila nemocnici pro děti, kterým miny utrhaly končetiny. Snímky princezny se zmrzačenými dětmi v náručí obletěly celý svět.

Diana během kampaně proti nášlapným minám (Angola, 15. ledna 1997)
Zdroj: Jose Manuel Ribeiro/Reuters

Pronásledování až do samého konce

Francouzská policie odklízí mercedes zdevastovaný nárazem do mostního pílíře (31. srpna 1997)
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Paparazzi Dianu zuřivě pronásledovali i při její dovolené s egyptským přítelem Dodim Al Fayedem ve Francii. Při pokusu ujet dotěrným fotografům její mercedes ve vysoké rychlosti vrazil do pilíře tunelu v centru Paříže. Dianin přítel Dodi i řidič vozu Henry Paul zemřeli na místě. Těžce zraněnou princeznu převezli záchranáři do nemocnice Pitié Salpetriere, kde 31. srpna ve čtyři hodiny ráno zemřela.

Její tělo přijel do Paříže vyzvednout princ Charles společně s Dianinými sestrami. Velkolepého pohřbu ve Westminsterském opatství se účastnili světoví státníci, celebrity i zástupci charitativních organizací. Přímý přenos sledovalo u televizních obrazovek 2,5 miliardy lidí. Píseň Candle in the Wind, kterou své přítelkyni věnoval Elton John, se stala nejprodávanějším singlem všech dob a pro princeznin charitativní fond vydělala desítky milionů liber.

V celé zemi se během pohřbu zastavil život. Na Buckinghamském paláci byla poprvé v historii spuštěna královská standarta a místo ní vlála britská vlajka na půl žerdi. Obchody, restaurace, úřady a banky zůstaly uzavřeny.

Záplava květin před Kensigtonským palácem, kde Diana se syny žila (1. září 1997)
Zdroj: Michael Crabtree/Reuters

Prostor před Kensingtonským palácem zaplavila několikametrová vrstva květin. Truchlení za Dianu způsobilo nedostatek květin na celých Britských ostrovech. Lidé stáli i jedenáct hodin ve frontách na kondolenční knihy.

Místo posledního odpočinku Diana nalezla v rodinném sídle Althorp, na ostrově uprostřed jezírka The Oval. Je pohřbena v dlouhých černých šatech, které si koupila krátce před smrtí, s růžencem od matky Terezy v rukou. Cestu k jezírku lemuje alej 36 dubů připomínající roky jejího života.

Diana byla pohřbena na ostrůvku uprostřed jezírka The Oval
Zdroj: Reuters

Tragická nehoda v pařížském tunelu Pont de l'Alma se stala nejvyšetřovanější dopravní nehodou v historii. Navzdory všem konspiračním teoriím, které vidí za Dianinou smrtí objednávku královské rodiny, byla uzavřena jako nešťastná souhra opilosti řidiče a nepřiměřeně vysoké rychlosti.