Rozhovor s Dianou získala BBC pomocí podvodů a lží. Současné vedení se omlouvá

Horizont ČT24: Pochybení BBC v rozhovoru s princeznou Dianou (zdroj: ČT24)

Nad britskou veřejnoprávní institucí BBC se vznáší temný mrak. Nezávislé vyšetřování zjistilo, že explozivní rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou získal novinář Martin Bashir pomocí podvodů a lží. Tehdejší postup korporace, která podezření odsunula bokem, odsoudili oba synové zesnulé princezny. Její bratr se domnívá, že lži novináře přispěly k Dianině smrti.

V listopadu roku 1995 princezna Diana odpálila mediální bombu. V hodinovém rozhovoru pro BBC odhalila své psychické problémy od depresí a sebepoškozování až po bulimii. A přiznala také milence a dlouholetou Charlesovu nevěru. „V tomto manželství jsme byli tři, takže tam bylo trochu plno,“ prohlásila Diana, která už v té době žila tři roky v odloučení od následníka britského trůnu.

Rozhovor s Dianou vedl tehdy dvaatřicetiletý Martin Bashir, nikterak známý novinář BBC. Živě jej sledovalo třiadvacet milionů Britů. Sólokapr mu vynesl ocenění a otevíral nové dveře. Přístup k Dianě žurnalista získal přes jejího bratra. „Ironií je, že jsem se s Martinem Bashirem sešel 31. srpna 1995, protože přesně dva roky na to zemřela. Já mezi těmi událostmi vidím jasnou spojitost,“ říká bratr princezny Charles Spencer.

Právě on požádal o nezávislé prošetření, jak Bashir Dianu pro rozhovor získal. Závěry jsou pro BBC zdrcující. Novinář ji oklamal padělanými bankovními výpisy, které měly dokazovat, že princeznu za peníze špehují členové ochranky, a sérií lží očerňujících členy královské rodiny.

„Už nevěděla, komu může věřit. Když potom o dva roky později zemřela, neměla vůbec žádnou formu skutečné ochrany,“ zdůrazňuje Charles Spencer.

Vedení BBC raději odvrátilo tvář, kritizuje princ William

Pojítko mezi tento rozhovor a Dianinu smrt klade i její mladší syn Harry, který žije ve Spojených státech, kde zveřejňuje svá traumata z matčiny smrti, kritizuje svou nejbližší rodinu a obviňuje zejména média. „Naše matka přišla o život přesně kvůli tomuto a dodnes se nic nezměnilo,“ nechal se slyšet vévoda ze Sussexu.

Podle staršího syna a druhého dědice trůnu prince Williama lži novináře ovlivnily, co Diana v rozhovoru říkala. Interview by se proto nemělo už nikdy vysílat. Usuzuje také, že rozhovor významně zhoršil vztahy jeho rodičů až k rozvodu a podpořil izolovanost a paranoiu jeho matky.

„Kdyby BBC řádně vyšetřila stížnosti a podezření vznesená už v roce 1995, má matka by se dozvěděla, že ji podvedli. Zradil ji tak nejen nečestný novinář, ale vedení BBC, které raději odvrátilo zrak, než aby začalo klást nepříjemné dotazy,“ kritizuje britskou veřejnoprávní instituci vévoda z Cambridge.

Dnes osmapadesátiletý Bashir má od podzimu zdravotní problémy a před týdnem dal v BBC výpověď. Vedení korporace se písemně omluvilo Dianiným synům, exmanželovi a bratrovi a závěry vyšetřování plně akceptuje. „Pro BBC je to temný den. Zakládáme si na pravdě, nestrannosti a kvalitě novinářské práce. Na tom lpíme. Před pětadvaceti lety jsme nedostáli ani našim tehdejším standardům, natož nárokům, které si stanovujeme dnes,“ konstatuje současný generální ředitel BBC Tim Davie.

Metropolitní policie uvedla, že sto dvacet stran dlouhou vyšetřovací zprávu pečlivě studuje. Pokud najde důkazy podvodu, nevylučuje ani trestní stíhání.

Podle publicisty Jana Jůna současná kauza hluboce otřásá důvěrou v BBC, která reprezentuje standard novinářské práce. Televize se podle něj hájí nepříliš přesvědčivě. Britská královská rodina je podle něj neustále pronásledovaná bulvárem. Současná aféra by rodině ale po nedávném interview prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří si na poměry v ní stěžovali, mohla pomoci.