Nákaza legionellou se objevila v dalších polských regionech. Vyšetřuje to kontrarozvědka

Počet obětí bakterie legionella ve městě Rzeszów na jihovýchodě Polska stoupl na devět. Nákaza se zároveň objevila v dalších dvou regionech – v sousedním Malopolsku a ve Velkopolsku na opačném konci země. Uvedla to v pondělí na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW.

Úmrtí přibližně devadesátileté pacientky v pondělí ráno oznámil mluvčí rzeszówské nemocnice specializované na plicní nemoci, kde žena, místní obyvatelka, byla hospitalizovaná před několika dny.

Současně o prvních případech nákazy v regionu Velkopolsko na západě země informovala nemocnice v městě Ostrów Wielkopolski. Jde o manželský pár ve věku 53 a 54 let.

„Do nemocnice byli přijati před několika dny s vysokou horečkou, bolestmi svalů a hlavy,“ uvedl doktor Adam Stangret a dodal, že v moči pacientů byla zjištěna přítomnost legionelly. Po léčbě se jejich stav rychle zlepšil, čeká  je kontrolní vyšetření a nejspíše budou brzy propuštěni domů. Pacienti v poslední době nenavštívili podkarpatský region, jehož centrem je Rzeszów.

Kontrarozvědka zkoumá, nešlo-li o sabotáž

Pracovníci vodárenského podniku v Rzeszówě během víkendu vodovod preventivně dezinfikovali dvacetinásobně větší dávkou chlóru, než se přidává obvykle, a následně propláchli, aby se parametry vrátily do normálního stavu, dodala stanice.

První zprávu o nákaze legionellou dostali místní hygienici 17. srpna. Nákaza se podle údajů z neděle dosud potvrdila u 144 osob, z nichž 96 žije přímo ve městě.

Případ nákazy v Malopolsku byl hlášen ještě během neděle. Podle televize jde o pacientku z pečovatelského domova pro seniory.

Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřila, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. Rzeszów je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině, čelící ruské agresi. Podle stanice Rádio RMF příslušníci ABW dosud nenašli nic, co by nasvědčovalo sabotáži.

V pondělí by měly být známy první výsledky testů ohledně přítomnosti bakterie legionella v městském vodovodu v Rzeszówě.