Na severu Číny zemřelo při zemětřesení nejméně 127 lidí. Záchranné práce komplikuje mráz

Nejméně 127 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom v úterý informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než sedm set lidí.

V provincii Kan-su zemřelo nejméně 113 lidí, dalších 536 bylo zraněno, uvedl mluvčí úřadu krizového řízení dané oblasti. Zbylých čtrnáct obětí a dalších 182 zraněných registrovaly čínské úřady v provincii Čching-chaj. Jen v provincii Kan-su bylo zničeno či poškozeno přes 155 tisíc domů.

Zasažená oblast se nachází ve velké nadmořské výšce a záchranné práce komplikuje mrazivé počasí s teplotami sahajícími až pod minus patnáct stupňů. Problémem je i nedostatek lidí. Záchranáři shánějí na vyprošťování z trosek v Kan-su přinejmenším tři sta lidí, uvedla stanice BBC.

Do oblasti úřady vyslaly téměř 3500 hasičů, záchranářů a dalších pracovníků, jakož i stovky vojáků a policistů, napsala agentura Nová Čína. Na pomoc postiženým místní úřady poslaly tisíce polních lůžek, přikrývek, matrací a stanů. Místní tisk citoval záchranáře, že v zasaženém regionu jsou potřeba také generátory, teplé bundy a kabáty či palivo do kamen.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v provincii Kan-su, která leží u hranic s Mongolskem. Centrum otřesů bylo v její jižní části, přibližně sto kilometrů jižně od provinční metropole Lan-čou, nedaleko hranic s provincií Čching-chaj. Jejich ohnisko se nacházelo v relativně malé hloubce deseti kilometrů pod povrchem. 

Kondolence z Tchaj-wanu

Čínské ministerstvo financí a ministerstvo pro řešení mimořádných událostí v úterý vyčlenilo 200 milionů jüanů (628 milionů korun) na pomoc zasaženým provinciím, uvedla čínská státní televize CCTV.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen vyjádřila Číně soustrast. „Modlíme se, aby se všem postiženým dostalo potřebné pomoci, a doufáme v rychlé zotavení. Tchaj-wan je připraven nabídnout pomoc při likvidaci následků katastrofy,“ napsala anglicky a zjednodušenými čínskými znaky, které se používají v Číně, ale ne na Tchaj-wanu.