Krize čínského trhu s nemovitostmi se projevila i v Hongkongu. Developeři nabízejí slevy

Události: Čínská realitní krize ovlivňuje trh v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Po víc než deseti letech mohutné výstavby a nadměrného zadlužování nastal pro čínský trh s nemovitostmi okamžik zúčtování. Prodeje klesají, výstavba vázne a realitní společnosti neplní závazky. Krize se projevuje i v Hongkongu. Vláda pod tlakem nabízí úlevy a developeři lákají na slevy, aby podpořili poptávku.

Na byty s průměrnou cenou 450 tisíc korun za metr čtvereční v novostavbě v okrajové části Hongkongu se stojí fronty. Na místní poměry jde o výhodnou koupi a zájemců je tak víc než bytů. Smlouvu uzavřou jen vylosovaní šťastlivci.

Paní Tang pořídila garsonku o velikosti 22 metrů čtverečních za 10,5 milionu korun. „Realitní trh sice padá, ale mám důvěru,“ řekla.

„Většina developerů se snaží těžit z toho, že vláda od listopadu zmírnila daně z nemovitostí. V prvním týdnu jsme doprodali už hotové byty a v dalším nabídli dvě zbrusu nové stavby,“ popsal místopředseda představenstva a výkonný ředitel pro rezidenční nemovitosti společnosti Centanet Louis Chan.

Hongkongské nemovitosti patří k nejdražším na světě. V minulosti vyhnaly ceny nahoru spekulativní nákupy. „Situace se mění. Teď osmdesát procent zákazníků pořizuje byty k vlastnímu užívání, dvacet procent je na investice. Většina kupujících jsou mladí lidé,“ řekl ředitel firmy Midland Realty Sammy Po.

Zatímco v pevninské Číně rozpoutala krizi na trhu s nemovitostmi zadluženost krachujících developerů neschopných dostavět prodané byty, v Hongkongu klesá zájem zákazníků kvůli drahým hypotékám.

Očekává se, že úrokové sazby dosáhnou do konce roku šesti procent. „Nacházíme se v době vysokých úrokových sazeb, nejvyšších od roku 2007. Zároveň je tu přebytek neprodaných novostaveb, také nejvyšší od roku 2007,“ uvedl zástupce ředitele pro výzkum Hongkongské rady pro rozvoj obchodu Louis Chan.

Drahé bydlení vláda vyhodnotila jako jednu z příčin nepokojů v roce 2019. Město je od té doby v krizi, kterou prohloubil pandemický lockdown, a ekonomika slábne.