TÉMA

Realitní trh v Číně

Peking se snaží zmírnit krizi s nemovitostmi, usnadňuje přístup k hypotékám

Čínský soud začal projednávat likvidaci silně zadlužené realitní firmy Country Garden Holdings. Největší developer soukromých nemovitostí v zemi nezvládá splácet své dluhy. Pekingská vláda se přitom snaží vzkřísit trh s nemovitostmi, který je už čtvrtým rokem v krizi a který tvoří třetinu čínské ekonomiky. Více než dvě stě měst zmírnilo nedávná omezení pro nákup bytů a usnadňuje přístup k hypotékám.
12. 6. 2024|

Krize čínského trhu s nemovitostmi se projevila i v Hongkongu. Developeři nabízejí slevy

Po víc než deseti letech mohutné výstavby a nadměrného zadlužování nastal pro čínský trh s nemovitostmi okamžik zúčtování. Prodeje klesají, výstavba vázne a realitní společnosti neplní závazky. Krize se projevuje i v Hongkongu. Vláda pod tlakem nabízí úlevy a developeři lákají na slevy, aby podpořili poptávku.
6. 12. 2023|

Čína se připravuje na pád zadluženého developera Evergrande, tvrdí americký list

Akcie problémové čínské developerské společnosti China Evergrande ve čtvrtek na burze v Hongkongu prudce posílily. Investory uklidnilo, že se krachem ohrožené firmě, která dluží přes tři sta miliard dolarů (6,5 bilionu korun), podařilo dohodnout s čínskými majiteli jejích dluhopisů. Americký byznysový list The Wall Street Journal (WSJ) však později informoval, že čínská vláda vyzvala úřady v celé zemi, aby se připravily na pád společnosti.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:31|