Peking se snaží zmírnit krizi s nemovitostmi, usnadňuje přístup k hypotékám

Události: Situace na čínském realitním trhu (zdroj: ČT24)

Čínský soud začal projednávat likvidaci silně zadlužené realitní firmy Country Garden Holdings. Největší developer soukromých nemovitostí v zemi nezvládá splácet své dluhy. Pekingská vláda se přitom snaží vzkřísit trh s nemovitostmi, který je už čtvrtým rokem v krizi a který tvoří třetinu čínské ekonomiky. Více než dvě stě měst zmírnilo nedávná omezení pro nákup bytů a usnadňuje přístup k hypotékám.

Šanghaj je nejlidnatější čínská metropole s pětadvaceti miliony obyvatel a zároveň je jedna z nejdražších. Stejně jako jiná čínská města odstraňuje omezení pro nákupy bytů, aby rozhýbala trh. Nově je mohou koupit například rozvedení lidé nebo lidé bez trvalého pobytu. Po letech krize si makléři dělají naděje na tržby.

„Počet nových zájemců o bydlení i prohlídek stoupl zhruba o padesát procent. Objem našich transakcí se oproti minulému měsíci zvýšil o 88 procent,“ řekla realitní makléřka v Šanghaji Sung Siao-ťüan.

Nemovitosti byly dlouho oporou ekonomiky. Už čtvrtým rokem jsou v krizi, kterou odstartoval krach velkých developerských firem. První byla Evergrande s dluhy přes 300 miliard dolarů (6,9 billionu korun), další následovaly.

Prevence nepokojů

„Na čínské developery doléhá přísnější regulační politika. Jejich hlavním problémem ale je, že si v posledním desetiletí napůjčovali na rychlou expanzi a nestíhají splácet dluhy,“ vysvětlila zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Ekonomové nejsou přesvědčeni, že nová opatření k oživení stačí.

„Prezident Si říká, že čínská ekonomika by neměla tak silně záviset na nemovitostech. Jeho politika míří spíš na zmírnění krize a prevenci sociálních nepokojů než na obnovu trhu, jehož návrat k někdejší slávě je nemožný,“ míní analytik z Národní tchajwanské univerzity Lin Ťiou-ta.

„Lepší cestou je přímo znárodnit problémové developery nebo požádat jiné finančně zdravější podniky, aby je převzaly. Státní garancí tak lze dodat kupujícím důvěru,“ řekl analytik The Economist Intelligence Unit Tchien-čchen Sü.

Nové projekty developeři nabízejí až s desetiprocentní slevou. Ani to nepomáhá. Číňané ztratili důvěru. Odrazují je příběhy lidí, kteří zaplatili, ale byty nikdy neuvidí nebo se museli nastěhovat do nedostavěných, dodala Šámalová.