Na severozápadním Slovensku zastřelil muž medvědici, která na něj zřejmě zaútočila. Případ řeší policie

Úřady na Slovensku od pátku řeší několik případů údajného napadení člověka medvědem. V pátek na muže, který byl na procházce se psem, zřejmě zaútočila medvědice, v sebeobraně ji nakonec zastřelil. V sobotu ráno našli pokousaného muže na severu Slovenska. Třetí případ bez zranění prošetřují na jižním Slovensku, uvedl server teraz.sk.

V pátek v lese poblíž obce Sučany nedaleko Žiliny měla zaútočit na muže se psem medvědice. Muž prý legálně drženou zbraní několikrát vystřelil do vzduchu, ale zvíře se k němu dál blížilo. Když od sebe údajně byli asi metr, tak medvědici o váze asi 110 kilogramů poslední kulka usmrtila. Případ vyšetřuje policie, uvedla stanice TA3.

Druhý útok ohlásili v sobotu z lokality u Liptovského Hrádku. Běžce měl v brzkých ranních hodinách překvapit medvěd a pokousat ho na ruce a na noze. Muž je ve vážném stavu v nemocnici v Liptovském Mikuláši, ale jeho stav není kritický. Místa všech incidentů v sobotu prohledávají specializované týmy.

Střety s medvědy letos zaznamenala také Itálie, v Tridentsku jich žije asi stovka. V březnu v této oblasti napadl medvěd muže, který útok přežil. Na začátku dubna jeden napadený běžec medvědí útok nepřežil – medvědici v tomto případě chtěly úřady nechat utratit, ale italský soud, na který se obrátili ochránci zvířat, to zakázal.