Na Lampedusu dorazilo přes pět tisíc migrantů za jediný den, při vyloďování utonul kojenec

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes pět tisíc migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Ve středu od půlnoci přibyla skoro tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA. Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve středu ráno utopil pětiměsíční kojenec.

V úterý na Lampedusu připlulo 110 lodí, které vezly 5112 migrantů. Ve středu zatím úřady napočítaly 23 dalších člunů. Podle agentury ANSA v přístavu na Lampeduse panuje zmatek, migranti se tísní na mole a pracovníci zdejšího zařízení pro migranty jsou vyčerpaní.

Tragédie se stala po čtvrté hodině ranní, kdy pobřežní stráž přivezla k pevnině 46 zachráněných migrantů. Při chaotickém manévru několik lidí spadlo do vody, a to včetně pětiměsíčního chlapce, který se utopil.

Tři děti a jedna žena zemřely také u tuniského přístavu Sfax, když se tam loď s migranty potopila. Přístav je nejčastějším výchozím bodem pro migranty, kteří přes moře míří právě na Lampedusu.

Lampedusa je častým cílem lodí vyplouvajících z pobřeží Tuniska, protože je od něj vzdálená jen zhruba dvě stě kilometrů. Středisko pro migranty na ostrově má kapacitu 400 osob a je chronicky přeplněné.

Podle dat italského ministerstva vnitra letos do 11. září do Itálie přes moře dorazilo více než 116 tisíc migrantů, loni to ve stejném období bylo něco přes 63 tisíc. Francie v úterý oznámila, že kvůli prudkému nárůstu nelegální migrace zdvojnásobí ostrahu hranic s Itálií.