Na francouzské škole hromadně prověřují DNA kvůli znásilnění studentky

Paříž - Francouzská policie se rozhodla k neobvyklému kroku – odebrala vzorek DNA více než 500 studentů a zaměstnanců školy v La Rochelle. V září loňského roku tam byla znásilněna dívka. Policie se tak snaží přijít pachateli na stopu. Vyšetřovatelé doufají, že najdou shodu s DNA na dívčině oblečení.

Šestnáctiletá dívka byla napadena na toaletách římskokatolické školy v La Rochelle. Policie nyní vyšetřuje znásilnění přímo v učebnách. Studenti se přitom o incidentu dozvěděli až minulý týden. „Všechny nás šokovalo, že se něco takového stalo. Všichni čekáme na spravedlnost. Že odhalí toho, kdo to udělal, aby mohl před soud,“ podotkla studentka Andrea.

Policisté si přišli pro vzorky slin chlapců a mužů. Jedná se o 475 studentů a 52 učitelů a zaměstnanců, kteří byli ve škole v době znásilnění. Pátrání bylo dosud marné – pachatel totiž na toaletách zaútočil, když zhaslo světlo. Studentka ho proto nedokázala popsat. Jedinou stopou je mužská DNA. „Je to skutečně poslední možný způsob, jak v případu pokročit,“ konstatovala ředitelka školy Chantal Devauxová.

Policie zkoumá DNA 500 lidí ze školy v La Rochelle (zdroj: ČT24)

Právníci v La Rochelle se proti plošnému testování bouří. Je sice dobrovolné, kdo se ale nechce podrobit, je automaticky podezřelý. „Každý člověk, pokud není ve vazbě, má právo testování DNA odmítnout. Ale oni chtějí ty, kteří svého práva využijí, zadržet. To je nepřípustné,“ prohlásil právník Joseph Cohen-Sabban. Testované uklidňuje, že v databázi zůstane pouze profil pachatele. Úřady slibují, že ostatní vzorky a záznamy zničí.

V Česku se DNA hromadně testovala v případu Kmetiněves

Stejně postupovala i česká policie před deseti lety po vraždě školačky v Kmetiněvsi. Také měli jen jedinou stopu, genetický materiál pachatele za nehty dívky. Obyvatelé obce nabídli dobrovolně své vzorky DNA - nakonec jich bylo skoro 700. Pachatele policie odhalila až v okamžiku, kdy prověřila i nezletilé.