Na Floridě vydali kvůli viru zika varování před cestami do části Miami

Zika na Floridě: Úřady si stěžují, že Washington nedělá dost (zdroj: ČT24)

Těhotné ženy a jejich partneři by se měli kvůli viru zika vyhnout oblasti Wynwood na sever od centra Miami. Před cestami je varuje Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDS). Podle střediska jde o první případ, kdy vydalo výstrahu před cestami do oblasti v USA kvůli infekční nemoci. CDS registruje přes 1600 případů viru zika na americkém území.

Organizace reagovala na dalších deset případů nákazy virem zika, které v pondělí oznámil guvernér Floridy Rick Scott. Jde o pacienty, které komáři nakazili přímo na území tohoto státu na jihu USA.

Celkem komáři přímo na Floridě virem zika nakazili už patnáct lidí. Třináct případů se objevilo v okresu Miami-Dade a dva v sousedním Browardu.

Kromě varování před cestami do postižené oblasti vyzývá CDS také těhotné ženy, které v regionu žijí, aby se vyvarovaly štípnutí komárem či možného přenosu viru zika pohlavní cestou.

Oblast Wynwood v Miami
Zdroj: Reuters

Lidé, kteří oblast navštívili v období od poloviny června, by podle amerických zdravotníků měli vyčkat přinejmenším osm týdnů, než se pokusí počít dítě. Muži, u nichž se projeví příznaky onemocnění virem zika, by měli s pokusem o početí potomka vyčkat podle CDC dokonce až půl roku. Vědci totiž prokázali přítomnost viru ve spermatu i po několika měsících po nákaze.

Zásahová jednotka mezitím ničí komáry a jejich larvy v zahradách, květináčích nebo bazénech. S prevencí pomáhá hlavně lidem bez domova, kteří jsou na ulici 24 hodin denně.

CDS registruje přes 1600 případů viru zika na území USA, do odhalení floridských případů na konci července se však všichni nakazili buď v zahraničí nebo při sexuálním styku s infikovanou osobou. Pentagon oznámil, že mezi nakaženými je také 33 příslušníků armády.

USA zvažují nová opatření, která mají pomoci zastavit šíření viru. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest to řekl ve středu v odpovědi na dotaz, zda se uvažuje i o uvolnění omezení některých pesticidů.