Můžeme vás brát jako komplice Hamásu, varuje obyvatele části Gazy Izrael

Události: Mezinárodní varování před eskalací konfliktu na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Izrael obyvatele Pásma Gazy formou letáků varoval, že pokud zůstanou v jeho severní části, mohou být považováni za komplice palestinského teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom server BBC News, který připomíná, že Izrael podle všeho chystá v Gaze pozemní ofenzivu. Agentura Reuters vedle toho s odkazem na společné prohlášení ministerstva obrany a armády v neděli ráno uvedla, že Izrael má v plánu evakuovat dalších čtrnáct pohraničních obcí.

Izrael, který Gazu bombarduje v odvetě za krvavý útok Hamásu ze 7. října, obyvatele severní části tohoto úzkého pobřežního pásu opakovaně vyzval, aby se přesunuli na jih. Dosud tak podle izraelské armády učinilo přibližně 700 tisíc lidí z odhadovaného počtu 1,1 milionu obyvatel této části Gazy.

Nyní Izrael své varování ještě zesílil. Izraelská armáda už dříve uvedla, že se vyklizením části Gazy, v níž celkem na území menším než Praha žije 2,3 milionu lidí, snaží předejít civilním obětem. Mluvčí izraelské armády v sobotu sdělil, že se jednotky i nadále připravují na další fázi bojů, která bude podle serveru The Times of Israel (ToI) spočívat právě v pozemním útoku.

Teroristické hnutí Hamás v neděli uvedlo, že izraelské údery na Pásmo Gazy jsou v posledních hodinách intenzivnější, píše agentura AFP. Palestinské ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem tvrdí, že za posledních 24 hodin zahynulo při izraelském ostřelování 266 lidí včetně 117 dětí.

Izrael naopak tvrdí, že při nočních útocích se mu podařilo zlikvidovat desítky teroristů včetně vysoce postaveného velitele raketových jednotek Hamásu. 

Ztráty ale hlásí také židovský stát, který přišel o jednoho vojáka v Pásmu Gazy. Příslušníka zasáhla protitanková střela, další pak utrpěli zranění, informovala agentura Reuters s odvoláním na izraelskou armádu.

Izrael v noci na neděli zaútočil také na mešitu v uprchlickém táboře v Džanínu na okupovaném Západním břehu. Tvrdí, že cílil na teroristy. Zemřeli dva Palestinci a několik jich bylo zraněno, napsaly agentura Reuters a server deníku Ha'arec.

Izraelská armáda upřesnila, že se zaměřila na „teroristickou infrastrukturu“ v mešitě, kde podle ní působili extremisté z Hamásu i Islámského džihádu, kteří měli v plánu „bezprostředně“ uskutečnit teroristický útok.

Následky izraelského útoku na Džanín na okupovaném Západním břehu
Zdroj: Reuters/Stringer/Mohammad Ateeq

Během nedělního večera se pak podle palestinského ministerstva zdravotnictví rozpoutaly střety Palestinců s izraelskými vojáky ve městě Zavata západně od Nábulusu. Prý se tak stalo poté, co izraelská armáda provedla ve městě razii. Při srážkách údajně byli zastřeleni 29letý a 17letý Palestinec, další dva utrpěli zranění.

Portál ToI s odkazem na diplomatický zdroj informoval o tom, že americká vláda i vlády některých evropských zemí, jejichž občané byli Hamásem uneseni, tlačí na Izrael, aby kvůli rukojmím, které islamisté v pásmu drží, pozemní invazi do Gazy odložil. V sobotu večer byl na svůj postoj znovu dotázán i americký prezident Joe Biden, který řekl jen, že s Izraelci mluví. Tamní úřady v neděli potvrdily, že v Pásmu Gazy je drženo 212 lidí jako rukojmí, v sobotu měl Izrael informace o 210 unesených.

Výstřel omylem

Židovský stát pak v neděli ve večerních hodinách uvedl, že výstřel z armádního tanku omylem zasáhl egyptskou pozici poblíž hranice Egypta s Pásmem Gazy a s Izraelem. Informovala o tom agentura Reuters. Mluvčí egyptské armády sdělil, že členové pohraniční stráže utrpěli lehká zranění, když je zasáhly střepiny granátu vypáleného z izraelského tanku.

„Izraelský armádní tank omylem zasáhl egyptskou pozici poblíž hranice v sektoru Kerem Šalom,“ napsala izraelská armáda v prohlášení. Vyjádřila politování a uvedla, že incident je předmětem vyšetřování.

Napjatá situace u hranic s Libanonem

Izrael prostřednictvím své armády varoval Libanon, že sílící útoky islamistů z Hizballáhu s sebou nesou riziko, že tuto blízkovýchodní zemi zatáhnou do války. „Hizballáh hraje velmi, velmi nebezpečnou hru. Vyhrocují situaci. Každý den vidíme více a více útoků,“ uvedlo izraelské vojsko. Libanon by podle něj válkou mohl jen ztratit.

Hizballáh severní Izrael ostřeluje kvůli náletům na Pásmo Gazy, Izraelci na útoky z jihu Libanonu, kde má Hizballáh své bašty, reagují protiúdery. Ve Spojených státech i v dalších západních zemích proto panuje obava, aby se boje naplno nerozhořely i zde.

Před otevřením druhé frontové linie varoval Hizballáh i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. S odkazem na oficiální přepis projevu, který Netanjahu pronesl u libanonských hranic ke shromážděným vojákům, to v neděli napsala agentura Reuters. Netanjahu dodal, že na otevření takové frontové linie by Izrael reagoval protiúdery „nepředstavitelné“ síly, které by „zdevastovaly“ Libanon. Zároveň ale připustil, že neví, zda se Hizballáh do války mezi Izraelem a Hamásem naoko zapojí. 

Izraelské ministerstvo obrany dříve oznámilo, že má v plánu evakuovat dalších čtrnáct obcí v blízkosti libanonské hranice. K dalším evakuacím přistoupí právě v souvislosti s opakovanými raketovými a dělostřeleckými útoky Hizballáhu a spřátelených palestinských frakcí v posledních dvou týdnech.

„Nemohu vám nyní říci, zda se Hizballáh rozhodne plně vstoupit do války v Gaze,“ prohlásil Netanjahu k izraelským jednotkám poblíž libanonských hranic. Pokud tak ale učiní, povede to podle něj ke zničení Libanonu. „Udělá svou životní chybu. Zasáhneme ho silou, kterou si ani nedokáže představit, a dopad na něj i Libanon bude zničující,“ deklaroval premiér.

Agentura Reuters s odvoláním na syrská státní média také uvedla, že izraelské ostřelování vyřadilo z provozu letiště v syrském Damašku a Aleppu. Podrobnosti o izraelských útocích na dvojici letišť zatím nejsou známé. Izrael ale údery proti těmto leteckým přístavům v poslední době podniká opakovaně.

Apel na Írán i dodávky pomoci do Gazy

Spojené státy podle Reuters k situaci v regionu chtějí předložit Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který konstatuje, že Izrael má právo na sebeobranu a požaduje, aby Írán přestal vyvážet zbraně „milicím a teroristickým skupinám, které ohrožují mír a bezpečnost v regionu“. Návrh také požaduje „nepřetržité, dostatečné a neomezené“ dodávky pomoci do Gazy. První kamiony se zdravotnickým materiálem a další pomocí vjely do oblasti z Egypta v sobotu.

Pentagon v noci na neděli zároveň informoval, že na Blízký východ vyšle další systémy protiletecké obrany THAAD a Patriot. Kolik vojáků je v pohotovosti a připraveno na případný přesun do regionu, neuvedl. Spojené státy do východního Středomoří už dříve vyslaly dvě letadlové lodě.

Region je jako sud střelného prachu, zní z Íránu

K situaci se v neděli vyjádřil íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján během setkání s jihoafrickou ministryní zahraničí Naledi Pandorovou v Teheránu. Podle Amírabdolláhjána se situace na Blízkém východě může „vymknout kontrole“, pokud Izrael a Spojené státy „okamžitě neukončí zločiny proti lidskosti a genocidu v Pásmu Gazy“. Říká, že „region je nyní jako sud střelného prachu“. 

Šéf íránské diplomacie varoval, že „jakýkoli chybný odhad v pokračování konfliktu, genocidy, masakru a nucené migrace obyvatel Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu by mohl mít vážné důsledky“ pro region a „proti zájmům agresorských zemí“.

Jihoafrická ministryně Pandorová zase vyzvala mezinárodní společenství, aby v souvislosti s „hanebným útokem“ na Gazu „věnovalo mnohem větší pozornost“ osudu Palestinců.