Muž, který „objevil“ Snowdena, opouští britský Guardian

Londýn – Z britského listu The Guardian odchází do nejmenovaného internetového média známý novinář Glenn Greenwald. Byl to právě on, díky němuž se svět dověděl o praktikách amerických tajných služeb v souvislosti s kauzou bývalého spolupracovníka americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena.

Greenwald podle svých slov přechází k zatím utajovanému internetovému projektu, od něhož prý dostal „novinářskou nabídku snů“. S sebou si vezme i dokumenty, které mu poskytl Snowden. Jde o dobře finančně zajištěný a zcela nový mediální podnik; ve své nové roli prý bude Greenwald kromě psaní „utvářet celé novinářské oddělení“. Sám Greenwald hodlá i nadále žít v brazilském Riu de Janeiro, zatímco nové vydavatelství bude mít hlavní kanceláře v New Yorku, Washingtonu a San Francisku.

Guardian už Greenwaldovi poděkoval za spolupráci a zároveň vyjádřil zklamání nad jeho odchodem. Právě články o Snowdenovi výrazně zvýšily mezinárodní prestiž britského listu. Guardian nyní materiály od Snowdena sdílí s americkým deníkem New York Times. Chce tak dokumenty uchránit před britskými úřady.

Snowden, který na veřejnost vynesl tisíce tajných dokumentů týkajících se rozsáhlého sledovacího programu NSA, si vybral právě Greenwalda jako novinářského partnera a poskytl jemu a americké režisérce Lauře Poitrasové v Hongkongu dlouhý rozhovor. Ten počátkem června rozpoutal skandál kolem rozsáhlého sledování internetu americkými a britskými tajnými službami. Greenwald a Poitrasová jsou pravděpodobně jedinými lidmi, kteří mají v rukou veškerý materiál, který se Snowden rozhodl vynést.

Cameron: Guardian oslabil britskou národní bezpečnost

Britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že deník zveřejněním informací od bývalého spolupracovníka americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena oslabil britskou národní bezpečnost. „Guardian to do značné míry sám připustil, když po zdvořilé žádosti poradce pro národní bezpečnost a tajemníka kabinetu souhlasil se zničením dokumentů, které měli,“ řekl britský ministerský předseda, který požaduje, aby se celá věc vyšetřila.

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger v srpnu informoval, že ho kontaktovali vysocí vládní úředníci a pod pohrůžkou soudního stíhání ho donutili citlivé údaje zničit. Likvidaci příslušných datových disků údajně přihlíželi i lidé od tajných služeb.

Snowden starší se setkal se synem a odcestoval z Ruska

Snowdenův otec Lon Snowden se dnes vrací z Ruska domů do Spojených států. Několik dnů pobýval v Moskvě, kde se setkal se synem Edwardem. Ten prchá kvůli vyzrazení tajných programů před americkou justicí a získal v Rusku azyl. V USA by mu hrozily roky ve vězení a z obav o jeho bezpečnost se tají i přesné místo uprchlíkova pobytu v Rusku.

Podle Snowdenova advokáta Anatolije Kučereny byl Snowden starší spokojen a hodlá se do Ruska zase podívat. Od ruských úřadů dostal vízum, které jej opravňuje k opakovaným návštěvám.