Lidé v Rakousku blokovali dálnici – kvůli sporu o zpoplatnění úseku

Kufstein – Rakouští a němečtí aktivisté dnes dopoledne zablokovali krátký úsek dálnice A12 na hranici mezi oběma zeměmi. Vadí jim, že Rakousko ode dneška krátký úsek od hranic k městu Kufstein zpoplatnilo. Blokáda přerušila provoz od 9:30 na více než tři hodiny. Místní se bojí, že lyžaři mířící do Alp budou dálnici objíždět, aby ušetřili, a doprava v malých obcích zkolabuje.

Obyvatelé místních obcí chtěli svou akcí dát najevo, že nesouhlasí s krokem Vídně, která ode dneška ruší dosud platnou výjimku týkající se dálničních známek. Ta až do nynějška garantovala, že řidiče přijíždějící z Německa nebude rakouská policie kontrolovat na kratším úseku dálnice až po sjezd v Kufsteinu. Lidé si tak nemuseli kvůli několika minutám jízdy kupovat jinak nutnou dálniční známku.

Dálnici hojně využívají turisté, kteří míří do tyrolských Alp. Ti, kteří si nekoupí dálniční nálepku, jedou právě přes blízkou vesnici. „Je to problém pro Kufstein a vesnice v okolí, protože tudy budou auta projíždět a výrazně se nám zhorší kvalita života,“ tvrdí obyvatel města Martin.

Dálnice A12 v Tyrolsku
Zdroj: ČTK/AP/Johann Groder

Podobnou obavu má i Češka Lucie Chrenková, která v Rakousku žije už 10 let. S přítelem koupila byt právě v Kufsteinu a společně se zadlužili na desítky let. Nyní se navíc zřejmě budou muset smířit s tím, že kolony aut lyžařů jim budou celou zimu projíždět pod okny. Cesta má přitom problémy už dlouho. „Když je tady zácpa, všichni jezdí kolem našich oken. Tady přes tu naši čtvrť, tak se nedá ani přejít přes přechod, protože nikdo nedá přednost, těm, co chtějí přejít přes cestu,“ dodává Chrenková.

Desetidenní dálniční známku za 230 korun si podle místních kvůli pár kilometrům cesty většina lidí nekoupí. Riskovat vysokou pokutu si v Rakousku netroufne nikdo. Nabízí se tedy další možnost – k nelibosti obyvatel vede přímo středem městečka. Obyvatelé pohraničí už obviňují regionální vládu, že se snaží vydělávat bez ohledu na zájmy lidí. „Nejlepší by bylo zavést jednu dálniční známku pro celou Evropu,“ navrhuje místní občan Peter.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)


Zvětšit mapu