Libanonská mydlářská společnost pokračuje v tradiční výrobě mýdla i přes nepříznivé podmínky

Mydlářská společnost Sadik Adra & Co, která se v současnosti potýká kvůli finanční krizi v Libanonu s  vysokými náklady na provoz a výrobu, produkuje mýdlo tradiční technikou více než sto let. I přes popsané potíže nemají mydláři v plánu s tradiční výrobou přestat nebo jakkoliv snižovat kvalitu mýdel.

Když se na konci druhého tisíciletí začalo dostávat „komerční“ mýdlo do libanonských obchodů, prodej a výroba tradičního mýdla začaly rychle klesat. Tradiční mýdlo ve tvaru velké a tuhé krychle není mezi moderními mýdlovými přípravky příliš konveční. Navíc výroba moderního mýdla je oproti ručně vyráběnému mýdlu rychlá.

Mydlářská společnost Sadik Adra & Co, která výrabí tradiční mýdla v osmánském stylu, má v současnosti nulový zisk. I přesto nemá v plánu s výrobou a prodejem přestat. Kvůli finanční krizi vzrostla cena paliva i elektřiny. Společnost potřebuje energii pro osvětlení a palivo pro produkci mýdla.

Podle jednoho z partnerů společnosti Naziha Adry i přes vysoké náklady na výrobu nemají v plánu snižovat kvalitu mýdel a budou udržovat standardní vlastnosti mýdla, které mělo před dvěma staletími.