Kvůli úniku ropy u Kalifornie se vyšetřovatelé zajímají o manévry nákladní lodi Rotterdam Express

Vyšetřování úniku ropy u Kalifornie směřuje k nákladní lodi Rotterdam Express. Stroj plující pod německou vlajkou provedl poblíž kalifornských břehů několik nezvyklých manévrů, uvádějí podle agentury AP záznamy o pohybu plavidel. U pobřeží praskl ropovod a do moře vyteklo skoro 477 tisíc litrů ropy. Kvůli havárii bylo uzavřeno několik pláží a vyšetřuje se příčina úniku.

Z údajů služby Marine Traffic, která poskytuje přehled o pohybu plavidel, podle AP vyplývá, že 305 metrů dlouhá loď Rotterdam Express měla určeno dostat se do kotviště SF-3, jež leží nejblíž poškozeného potrubí u města Huntington Beach. Loď provedla ve dvou dnech tři nezvyklé manévry, jimiž se dostala nad ropovod.

Potrubí patřící firmě Amplify Energy, která má jižně od Los Angeles tři ropné plošiny, je podle ohledání pod vodou proraženo a vychýleno ze své trasy do oblouku. Firma Hapag-Lloyd, která je provozovatelem lodi, popřela jakýkoli vliv pohybu plavidla na havárii.

Vyšetřovatelé chtějí vyslechnout členy posádky

Podle AP se vyšetřovatelé zaměřují na Rotterdam Express, zjišťují její přesné pohyby a chtějí vyslechnout část posádky.

Z údajů o její plavbě vyplývá, že k přístavu u města Long Beach dorazila 22. září a kotvu shodila asi dva tisíce metrů od ropného potrubí. Následující den brzo ráno se náhle přesunula stovky metrů směrem na jihovýchod, čímž se dostala nad potrubí, jež leží v hloubce třicet metrů. Za deset minut se loď vracela k původnímu kotvišti. Znovu se dala do pohybu kolem půlnoci a naposledy kolem osmé ráno následujícího dne, kdy se vrátila ke kotvišti. Do neděla zůstala na místě a pak vplula do přístavu vyložit náklad.

Není jasné, jak dlouho únik trval

Jako první na ropu v moři upozornili rybáři minulý pátek večer a ropovod byl uzavřen v sobotu ráno. Jak dlouho ropa tekla do moře, není jasné. Martyn Willsher z vedení Amplify tvrdí, že není známo, kolik suroviny uniklo, uvádí pouze odhad 126 tisíc galonů (476 962 litrů). Podle vyšetřovatelů mohl být únik menší, kolem 29 tisíc galonů.

Několik demokratů v Kongresu chce, aby se vyšetřilo, proč trvalo tak dlouho, než byl únik nahlášen federálním úřadům. Willsher řekl, že jeho společnost se o úniku dověděla až v sobotu ráno. „Kdybychom o tom věděli v pátek večer, veškeré operace bychom zastavili,“ řekl. Členové Kongresu ve svém dopise napsali, že na jakýkoli únik ropy má upozornit automatický monitorovací systém.

Podle dosavadního zjištění ropa vytékala proraženým otvorem o velikosti třiatřicet centimetrů, ze své polohy je vychýleno 1,2 kilometru z celkové délky 28,5 kilometru ropovodu. Potrubí bylo naposledy prohlédnuto v říjnu 2019 a inspekce tehdy upozornila na osm nedostatků.