Prasklý kalifornský ropovod je podle úřadů posunutý o desítky metrů

Ropnou havárii u jižních břehů Kalifornie způsobilo prasklé potrubí, které bylo ze své původní polohy na dně oceánu posunuto o desítky metrů. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Zjištění podporuje dosud nepotvrzenou teorii, že ropovod poničila lodní kotva.

Potápěči určili, že potrubí bylo „podélně vychýleno“ z původní polohy v délce více než dvanácti set metrů. Přemístěním v něm vznikla puklina o délce třiatřicet centimetrů, uvedla Rebecca Oreová z americké pobřežní stráže.

Právě tato instituce byla pověřena vyšetřováním incidentu, při němž únik skoro 573 tisíc litrů ropy do oceánu zamořil kilometry pobřeží jižně od Los Angeles. Co přesně přemístění a následné roztržení pláště ropovodu způsobilo, Oreová nesdělila.

Ředitel firmy Amplify Energy, která ropovod provozuje, Martyn Willsher uvedl, že potrubí nyní zaujímá polohu „téměř do půlkruhu“. „Potrubí se v podstatě napnulo jako luk. V nejzazším bodě je dvaatřicet metrů od svého původního umístění,“ popsal Willsher.

Ten již v pondělí řekl, že jednou z vyšetřovacích verzí je poškození ropovodu lodní kotvou. Tuto variantu začala prověřovat i pobřežní stráž, podle níž nad ropovodem běžně proplouvají nákladní lodě.

Kalifornské úřady kvůli havárii uzavřely několik pláží a vydaly v zasažené zóně zákaz rybaření. Uzávěra může podle AP trvat i několik týdnů. Starostka nejhůře postiženého města Huntington Beach Kim Carrová označila únik za ekologickou katastrofu.