Kosovo o dva dny odložilo pokuty za srbské SPZ, hodlá vyjednávat

Kosovský premiér Albin Kurti v úterý o 48 hodin odložil platnost nařízení, na jehož základě mají řidiči vozidel s registračními značkami pro srbské okresy v Kosovu začít dostávat pokuty. Opatření, které mělo původně začít platit právě v úterý, vyvolává obavy z nové vlny násilí v západobalkánském regionu. Kurti o odkladu rozhodl na žádost Spojených států, kompromisní návrh Evropské unie v pondělí odmítl.

Americký velvyslanec v Prištině v pondělí večer vyjádřil znepokojení kvůli neschopnosti Pritštiny a Bělehradu dosáhnout řešení sporu o registrační značky a vyzval Kurtiho kabinet, aby vydávání pokut odložil.

Předseda kosovské vlády následně oznámil, že se žádosti rozhodl vyhovět a je připraven spolu s USA a EU v nadcházejících dvou dnech hledat řešení sporu.

Napětí mezi Kosovem a Srbskem (zdroj: ČT24)

Priština požaduje, aby kosovští Srbové používali výhradně kosovské registrační značky. Za ilegální považuje srbskými úřady vydávané značky pro kosovské okresy, které používá především srbská menšina v severním Kosovu.

Podle odhadů je v Kosovu takovýchto aut přibližně deset tisíc. Na protest proti tomuto plánu začátkem listopadu opustili kosovští Srbové místa v kosovských státních institucích, čímž podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella vzniklo „velmi nebezpečné bezpečnostní vakuum“.

Kurti při pondělní schůzce se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bruselu nepřistoupil na kompromisní návrh Evropské unie, aby Priština pozastavila svůj plán vymáhat vlastní značky na severu Kosova a Bělehrad současně přestal vydávat nové značky pro kosovské okresy.

Kosovo v roce 2008 na Srbsku jednostranně vyhlásilo nezávislost a Bělehrad jej stále považuje za nedílnou součást svého území. V severním Kosovu tvoří většinu obyvatel Srbové a Priština nad oblastí nemá plnou kontrolu. Skrze zákaz srbských registračních značek se Kurtiho vláda snaží tuto situaci změnit. Některé dřívější pokusy Prištiny o uplatňování vlastních pravidel na severu země vyústily v násilné střety mezi kosovskou policií a tamními Srby.