Korupce oslabuje snahu Ukrajiny povolávat další vojáky na frontu

Horizont ČT24: Ukrajinská armáda potřebuje další síly, někteří se odvodu vyhýbají (zdroj: ČT24)

Kyjev oznamuje dílčí úspěchy a mírný postup probíhající protiofenzivy na jižní i východní frontě. Zároveň ale řeší množící se případy, kdy muži zkouší různé způsoby, jak se povolávacímu rozkazu vyhnout.

Ukrajinští vojáci na sociálních sítích tvrdí, že se jim podařilo prorazit hlavní obrannou ruskou linii v Záporožské oblasti. Postup je ale vykoupen mnoha padlými a zraněnými.

Úřady zjistily, že v některých oblastech země záhadně roste počet mužů neschopných služby v ozbrojených silách. Nařídily prověrky práce odvodových komisí a zjistily, že někteří branci se vyhýbali povolávacímu rozkazu úplatky v přepočtu od 70 do 330 tisíc korun.

„Samostatně prověříme seznam těch, kteří díky vojenským komisím mohli odjet do zahraničí. Zvlášť se zaměříme na rozhodnutí vydaná osobami, které byly chyceny při přijímání úplatku. Jde minimálně o tisíce lidí,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

K problému se vyjádřil i politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy. „Ty informace prosakují i do veřejného prostoru. Hovoří o tom, že se jedná o problém, který je nejenom v ukrajinské společnosti vnímán jako mimořádně závažný,“ dodal.

Problém korupce se podle něj na Ukrajině dotýká kromě odvodů do armády i státních zakázek. „Před několika dny vyšla investigace, že armáda nakupuje z Turecka předražené maskáče, uniformy a bundy. Ten problém určitě existuje a je vnímán jako mimořádně závažný, aspoň občansky uvědomělou částí ukrajinské společnosti,“ řekl Šír.

Zadržení řidičky z Česka

Ukrajinští muži mezi osmnácti a šedesáti roky nesmí bez speciálního povolení opustit zemi – právě proto, aby se v zahraničí neskrývali před službou v armádě. Pohraničníci tento týden zveřejnili záběry z přechodu Lužánka s Maďarskem, kde prohledali automobil devětadvacetileté řidičky z České republiky. V jejím autě se ovšem skrýval mladý muž.

„Pohraničníci společně s celníky objevili ve speciálně upraveném prostoru pro rezervní kolo občana Ukrajiny, který se tímto způsobem pokusil překonat hranici,“ přiblížila mluvčí ukrajinské pohraniční stráže.

Záznamy bezpečnostních kamer ukazují, že se ženě podařilo z hraničního přechodu ujet zpět na Ukrajinu. Později ji ale zadrželi. Český generální konzulát ve Lvově České televizi potvrdil, že o jejím případu ví – nechce k němu ale sdělovat žádné informace.