Kontrola letadel Boeing 737 MAX zjistila uvolněné šrouby, napsal Bloomberg

Americká letecká společnost United Airlines zjistila při kontrolách letadel Boeing 737 MAX uvolněné šrouby, informovala o tom agentura Bloomberg. Revizi strojů vyvolala nehoda aerolinek Alaska Airlines z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) v pondělí pozdě večer uvedl, že zatím nedokáže určit, zda byl panel správně připevněn.

„Od soboty, kdy jsme zahájili předběžné kontroly, jsme zjistili případy, které zřejmě souvisejí s problémy při zaslepení dveří, například šrouby, které bylo třeba dodatečně dotáhnout,“ uvedla společnost United Airlines v prohlášení. Zjištěné nedostatky podle ní odstraní tým techniků, aby se stroje mohly vrátit do provozu.

Kontroly se podle obeznámeného zdroje týkají nedávno vyrobených letadel MAX 9, tedy stejného stroje, jehož nehoda bezpečnostní opatření vyvolala. Američtí regulátoři bezpečného leteckého provozu posléze nařídili odstavit z provozu 171 letadel MAX 9 a zkontrolovat je.

Vyšetřování NTSB

Část trupu letadla společnosti Alaska Airlines na levé straně se krátce po startu v Portlandu v americkém státě Oregon minulý týden v pátek odtrhla, když stroj stále ještě stoupal do předepsané letové hladiny. Piloti tak byli nuceni vrátit se zpět na letiště. Nikomu ze 171 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo.

Panel, který zakrýval únikové dveře používané leteckými společnostmi s hustší konfigurací sedadel, v neděli našel učitel z Portlandu na svém dvorku.

NTSB „zatím nezískala zpět čtyři šrouby, které omezují dveře ve vertikálním pohybu,“ řekl novinářům na brífinku v Portlandu inženýr NTSB Clint Crookshanks. „A zatím jsme nezjistili, zda tam vůbec byly,“ dodal.