Kolumbie žaluje Hugo Cháveze - šance na propuštění rukojmích klesá

Bogotá/Caracas - Kolumbijská vláda zažaluje venezuelského prezidenta Huga Cháveze u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Prohlásil to dnes kolumbijský prezident Álvaro Uribe, podle něhož důvodem žaloby je podezření, že Chávez finančně podporoval největší kolumbijskou levicovou gerilu, Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Uribe svá obvinění zakládá na údajích, které Bogotá získala z počítače Raúla Reyese, jednoho z vůdců FARC. Reyes sám zahynul při sobotním útoku kolumbijské armády na základnu gerily na ekvádorském území. Podle získaných informací prý Chávez poskytl FARC, které Evropská unie i USA uvádějí na svých seznamech teroristických organizací, 300 milionů dolarů (4,9 miliardy korun). 
 
Podle Uribeho údaje z Reyesova počítače dokládají, že Chávez měl styky s FARC už od 90. let. Povstalci mu údajně poslali peníze, když byl v letech 1992-1994 ve vězení po neúspěšném pokusu o státní převrat. Caracas však jakákoli podobná obvinění popírá a tvrdí, že Bogotá dokumenty zfalšovala.
 
Venezuelské úřady v reakci na roztržku dnes rozhodly uzavřít hranici mezi oběma zeměmi. Zablokování hraničních přechodů bude mít podle agentury Reuters velký dopad na obchod mezi Venezuelou a Kolumbií, který ročně dosahuje objemu přes šest miliard dolarů (98 miliard korun).
 
Přeshraniční útok na Reyese vyvolal ostrý konflikt mezi Kolumbií na jedné a Ekvádorem a Venezuelou na druhé straně. Quito a Caracas obvinily Bogotu z narušení ekvádorské suverenity a vyslaly ke kolumbijským hranicím asi 10.000 vojáků. Ekvádor v noci na dnešek také přerušil veškeré diplomatické styky s Kolumbií.
 
Kvůli konfliktu se dnes večer sejde na mimořádné schůzce stálý výbor Organizace amerických států (OAS). Ekvádorský prezident Rafael Correa, který podle Bogoty usiloval o prohloubení vztahů s FARC, ještě před zasedáním OAS zahájil rychlou cestu po pěti latinskoamerických zemích, v nichž se pro sebe snaží získat podporu.

Luis Edgar Devia Silva alias Raúl Reyes byl jakýmsi mezinárodním mluvčím FARC. Nad jeho smrtí vyjádřila politování Francie, podle níž byl povstalec její spojkou při jednáních o propuštění zadržované kolumbijské političky Ingrid Betancourtové, která má i francouzské občanství a jejíž zdraví v šestiletém povstaleckém zajetí značně utrpělo. Kolumbijští povstalci podle agentury Reuters uvedli, že zabití Reyese vážně narušilo šanci na to, že propustí další ze zadržovaných rukojmích.

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe
Zdroj: ČT24