Při kolapsu restaurace na Mallorce zemřeli dvě německé turistky, Španělka a Senegalec

Spolupracovnice ČT ve Španělsku o neštěstí na Mallorce (zdroj: ČT24)

Většina lidí postižených částečným zřícením budovy přímořské restaurace v letovisku Playa de Palma na španělském ostrově Mallorca jsou cizinci a turisté. Zemřely dvě mladé německé turistky a dva zaměstnanci baru ze Španělska a Senegalu, přiblížila policie.

Při tragédii přišly o život dvě Němky ve věku dvacet a třicet let a také třiadvacetiletá španělská zaměstnankyně baru a čtyřiačtyřicetiletý muž ze Senegalu, shrnula policie.

Z dalších šestnácti zraněných je jich sedm v kritickém stavu, zbylých devět se nachází s těžkými zraněními mimo ohrožení života, píše agentura DPA. Většina lidí postižených čtvrtečním neštěstím jsou cizinci a turisté, řekl už dříve místním médiím šéf hasičů Eder García.

„Podle informace našeho honorárního konzulátu Palma de Mallorca by mezi oběťmi neměli být čeští občané,“ oznámil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Výzvy k tichu

Podle informací španělských médií se kolem čtvrteční dvacáté hodiny zřítila terasa dvoupatrové restaurace Medusa Beach Club, která se nachází na pobřežní promenádě letoviska Playa de Palma, jež leží u hlavního města ostrova Palma.

Příčina neštěstí se vyšetřuje. „Terasa v prvním patře se zřítila pravděpodobně kvůli nadměrnému zatížení, příčiny se ještě vyšetřují. Z výšky čtyř nebo pěti metrů narazila na klenbu, která se také zřítila. K úmrtím došlo v suterénu,“ ozřejmil García.

„Stalo se to krátce po osmé hodině, což je na Mallorce takový začátek večerní špičky. Právě mezi půl devátou a půl desátou večer se přichází najíst nejvíce lidí,“ přibližuje spolupracovnice ČT Kristina Marie Kubcová.

Záchranáři poté prohledávali trosky, neboť panovaly obavy, že v nich mohli uváznout další lidé. Úřady proto vyzvaly všechny v okolí k tichosti, aby záchranáři mohli slyšet hlasy přeživších. Prosba se podle Kubcové vztahovala jak na okolní kluby a restaurace, ze kterých se ještě po neštěstí ozývala hlasitá hudba, tak na kolemjdoucí, kteří se na místo kolapsu přišli podívat – v některých případech kvůli obavám, že pod troskami mají blízké.

Místní média původně informovala až o sedmadvaceti zraněných. Na místo vyrazili kromě zdravotnických záchranářů, policistů a hasičů také psychologové.

Španělský premiér Pedro Sánchez vyjádřil soustrast rodinám obětí a popřál brzké uzdravení zraněným. Vláda je podle něj připravena vyslat místním úřadům potřebnou pomoc.

Mallorca je největším z Baleárských ostrovů, které se nacházejí ve Středozemním moři. Patří mezi oblíbené turistické destinace, jen loni ji podle BBC navštívilo více než sedmnáct milionů lidí.