Kim po sjezdu utahuje oprátky. Nechal zastřelit vicepremiéra pro vzdělání

Severokorejský režim nechal zastřelit místopředsedu vlády pro vzdělání Kim Čong-čina. Státní odbor bezpečnosti zmínil jeho „protistranické a kontrarevoluční postoje“ na červnovém sjezdu strany. Americké televizi CNN to sdělil představitel jihokorejské vlády.

Veřejnou popravu Kim Čong-čina se podařilo potvrdit jihokorejskému ministerstvu pro sjednocení prostřednictvím „různých kanálů“. Poprava zastřelením se údajně uskutečnila už v červenci. Podle Soulu vicepremiéra někdo udal za „špatné držení těla při sezení v tribuně“. Jinými slovy politik zřejmě usnul v průběhu Kimova projevu.

Další dva významní severokorejští činitelé byli rovněž potrestáni, i když nebyli zabiti, tvrdí jihokorejský resort. Šéf orgánu státní správy, který řídí dialog a politiku se Soulem, byl údajně poslán na tvrdé práce na venkovské farmě. Režim ho prý obvinil ze zneužití pravomoci, když se snažil násilně tlačit na posílení autority svého orgánu.

Jednasedmdesátiletý Kim Jong-čchol je podezřelý z organizování kybernetických útoků proti Jižní Koreji a z odpovědnosti za potopení jihokorejské válečné lodi v roce 2010.

Kim Čong-un
Zdroj: KCNA/Reuters

Pchjongjang potrestal i vysokého představitele propagandy a agitace. Ten zřejmě prochází „revoluční převýchovou“ ve venkovské oblasti od konce května, sdělil CNN jihokorejský představitel.

Kim Čong-un stojí v čele KLDR od roku 2011 a podle Jižní Koreje od té doby nechal zlikvidovat na 70 představitelů státu. Pchjongjang tyto zprávy nepotvrzuje. Popravy jsou považovány za jeden z politických nástrojů, jímž se Kim snaží upevnit moc a udržet poslušnost nejbližších spolupracovníků.

Poprava neminula ministra obrany ani Kimova strýce

V květnu 2015 měl zemřít ministr obrany poté, co byl obviněn ze zrady. Dokonce za „zrádce pro všechny věkové kategorie“ byl označen Kimův strýc Čang Song-tchek, jehož popravili o dva roky dříve.

Čang zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi. Čína jej považovala za určitého „stabilizátora“, který dohlédne na mladého a horkokrevného vůdce.

Čang byl obviněn mimo jiné z korupce, vytvoření „kontrarevoluční frakce“ a nemravného chování, což zahrnuje sukničkářství a užívání drog.