Kandidát na pařížského starostu končí kvůli sexuálnímu skandálu, zastoupí ho dosavadní ministryně

Události ČT: Zvraty před volbami pařížského starosty (zdroj: ČT24)

Nevídané zvraty provázejí boj o pařížskou radnici. Na poslední chvíli do něj za vládní stranu naskočila dosavadní ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová, která kvůli tomu musela podat demisi. Původní vládní kandidát kampaň nečekaně vzdal kvůli sexuálnímu skandálu.

Buzynová opouští ministerstvo zdravotnictví po dvou a půl letech. „Je to opravdu dojemné, že opouštím ministerstvo zdravotnictví, abych vedla kampaň místních voleb v Paříži,“ uvedla nová kandidátka na pařížskou starostku. 

Benjamin Griveaux
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Dosavadní vládní kandidát Benjamin Griveaux musel z boje o pařížskou radnici odstoupit poté, co se na internetu objevilo jeho intimní video a důvěrná komunikace s neznámou ženou. „Internet a sociální sítě šíří odporné útoky týkající se mého soukromého života. Moje rodina si toto nezaslouží – nikdo by neměl snášet takové násilí,“ řekl k tomu Griveaux.

Video zveřejnil ruský aktivista Pavlenskij

Kompromitující materiál zveřejnil ruský aktivista Pjotr Pavlenskij, kterému Francie udělila azyl před třemi lety. Podle svých slov chtěl odhalit pravou tvář politika, který v kampani vystupoval jako příkladná hlava rodiny. „Benjamin Griveaux je kandidátem, který s velkým pokrytectvím vedl kampaň založenou na velkých lžích,“ tvrdí Pavlenskij. 

Sám ruský aktivista se proslavil kontroverzními manifestacemi, třeba na protest proti uvěznění členek punkové skupiny Pussy Riot si zašil ústa. Za šíření intimního materiálu mu teď ve Francii může hrozit až dvouletý trest za mřížemi.

„Jedná se o respektování demokratických pravidel, dokonce respektování soukromého života žen a mužů, kteří se v naší zemi angažují a dělají rozhodnutí, která náleží pouze jim,“ míní francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Pařížané budou novou radnici volit už v polovině března. Buzynová patří mezi oblíbenější členy Macronovy vlády, tvrdou kampaní ale ještě nikdy neprošla. První kritika přišla okamžitě: podle opozice neměla podávat demisi ve chvílí, kdy Francie čelí několika případům nákazy koronavirem.